X 
Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Valeriu Lazăr: Republica Moldova pregăteşte privatizări în sectorul energetic, dar şi în alte domenii

11 iun. 2014,, 12:22   Economie
3969 2
Foto: noi.md
Republica Moldova pregăteşte privatizări în sectorul energetic, dar şi în alte domenii, a afirmat miercuri vicepremierul Valeriu Lazăr, ministrul Economiei, la o reuniune dedicată investitorilor străini şi autohtoni.

Potrivit agenţiei "Infotag", oficialul i-a asigurat pe oamenii de afaceri veniţi la Vienna Economic Talks, care are loc la Chişinău, că Republica Moldova oferă multe oportunităţi de investiţii.

"Republica Moldova are de valorificat multe investiţii în infrastructură. Republica Moldova vă propune tuturor care aveţi expertiză, potenţialul necesar să fiţi foarte atenţi să vă înscrieţi activ în realizarea acestor proiecte. Doar pentru drumuri, cu suportul partenerilor de la Banca Europeană de Investiţii, de la BERD, Banca Mondială, Guvernul SUA avem deja structurat un pachet de finanţări de aproape un miliard de euro", a afirmat Valeriu Lazăr, subliniind şi importanţa de a asimila finanţările oferite.

Între proiectele prioritate în domeniul infrastructurii, el a menţionat modernizarea căii ferate, a aeroportului.

"Pregătim acum privatizări. În an electoral este riscant să insişti prea mult pe privatizări, dar pregătim sectorul energetic, pregătim o serie de întreprinderi din diferite domenii, cum ar fi Moldtelecom – operatorul naţional încă nu a fost privatizat. Dezvoltăm activ foarte multe proiecte de parteneriate public-privat", a spus Lazăr.

Ministrul Economiei a spus că "abia acum Republica Moldova a intrat în faza marilor proiecte investiţionale" şi le-a spus investitorilor străini că, odată veniţi aici pentru a realiza proiecte în sectorul public, vor observa oportunităţi şi în zona sectorului privat.

"Republica Moldova este în faza oportunităţilor. Ne dorim să le valorificăm construind parteneriate şi la nivelul public şi la nivelul sectorului privat. Ca niciodată avem nevoie de încurajări, ţări prietene, companii prietene, împreună cu care să valorificăm aceste oportunităţi. Dacă pînă acum toate eforturile Guvernului gravitau mai mult spre zona politicii externe, mai mult spre zona perfecţionării legislaţiei – este un proces absolute firesc – din momentul acesta, eforturile şi partea leului din priorităţile noastre gravitează în zona sectorului privat", a subliniat Valeriu Lazăr.

Adresîndu-se oamenilor de afaceri din Republica Moldova prezenţi la eveniment, el le-a spus că trebuie să valorifice oportunităţile existente, dar şi să cunoască riscurile şi să devină competitivi.

"Trebuie să înţelegem că este nevoie să ne internaţionalizăm. Provocarea cea mai mare este să dezvoltăm competitivitatea mai multor sectoare", a mai spus Valeriu Lazăr.

Vienna Economic Forum a fost creat în aprilie 2004 la iniţiativa Elenei Kirtcheva, la acea dată ambasador al Bulgariei în Austria. Scopul acestei platforme este de a promova oportunităţile de investiţii în regiunea Mării Adriatice şi a Mării Negre.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?