Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3994

Reşetnicov: Poporul are dreptul să-şi influențeze aleşii

3 iun. 2014,, 11:28   Politică
4865 6
Foto: noi.md
„Poporul trebuie să aibă posibilitatea de a-i revoca din funcţii pe reprezentanții sistemului judiciar, consilierii locali și chiar pe deputaţii parlamentari", a declarat în timpul unei mese rotunde la Comrat deputatul Artur Reșetnicov, comunică NOI.md cu referire la portalul de ştiri Gagauzinfo.md.

Partidul Comuniștilor a desfăşurat în capitala Găgăuziei cea de-a treia masă rotundă din cele cinci planificate de ei, unde au prezentat publicului programul său electoral „Guvernare incoruptibilă ‒ Viață demnă ‒ O Moldovă nouă!”

În discursul său, fostul șef al SIS-ului a remarcat în special că în ultimii ani instanțele judecătorești au devenit un mijloc de îmbogățire a autorităţilor și de sărăcire a poporului. Drept consecință, nivelul încrederii populaţiei în instituțiile judiciare a scăzut de la 36 pînă la 5 la sută.

Între timp, procuratura "este la cheremul oligarhilor", devenind "un instrument de șantaj și presiune". Turismul politic, atunci cînd alesul poporului iese dintr-un partid şi trece la altul, ponegrindu-şi fostul partid, de asemenea, devine normă.

În opinia lui, "această situație trebuie schimbată de urgență, putînd fi rezolvată în acest caz prin revocarea din funcţie de către popor a judecătorilor și parlamentarilor corupți, fie că e vorba de consilieri locali sau de deputaţi în parlament".

"Partidul Comuniștilor propune să fie introdusă ideea judecătoriilor populare, ceea ce înseamnă alegerea judecătorilor de întreg poporul, inclusiv şi pe cei ai Curţii Constituționale. În cazul încălcării jurămîntului sau a Constituției, ei să fie revocaţi din funcţii înainte de încheierea mandatului. Deputaţii ar trebui să poarte răspundere personală în fața alegătorilor. În cazul trădării alegătorului, acestora trebuie să le fie retras mandatul înainte de încheierea lui. Pentru a le crește responsabilitatea, este nevoie de elaborarea unui mecanism de revocare a mandatelor şi ale consilierilor de toate nivelurile", a subliniat Reșetnicov.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?