X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Expert: Reducerea bruscă a remitențelor muncitorilor migranți va duce la regresul economiei (VIDEO)

22 mai. 2014,, 17:40   Societate
7078 6
Foto: noi.md
„De la începutul anului curent volumul transferurilor bănești de la muncitorii migranți s-a redus cu 20% sau 156 de milioane de dolari SUA. E o sumă mare, capabilă să scadă toți indicii macroeconomici”, a atenționat doctorul în economie, colaboratorul științific superior al Institutului de Cercetări Economice din cadrul Academiei de Științe a Moldovei, Mihail Poisic, intervievat de NOI.md.

Interlocutorul a amintit că în anii precedenți volumul remitențelor înregistra anual o creștere de 8-10%, atingînd în anul 2013 circa 3 miliarde de dolari (ținînd cont de datele caselor de schimb valutar și creșterea depozitelor bancare), de aceea, „o asemenea reducere bruscă nu poate să nu îngrijoreze, însă aceasta deocamdată rămîne neobservată”.

„Cursul valutelor străine continuă să crească. Însă, dacă anul trecut leul era depreciat intenționat de Banca Națională a Moldovei, în acest an cauza este anume deficitul de pe piața valutară. BNM nu mai poate întreprinde nimic, ea nu are posibilitatea să injecteze cele 156 de milioane de dolari care nu ajung. Pentru economia noastră consecințele pot fi foarte proaste. Importul nostru este aproape nul și asta în situația în care 60% din impozite le alcătuiesc taxele la import. Toate acestea va trage în jos toți indicii macroeconomici”, a atenționat Poisic.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?