X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Ştanski vrea la Tambov

23 apr. 2014,, 14:00   Societate
5428 0
Foto: mfa-pmr.org
La Tiraspol au avut loc audierile experţilor privind dezvoltarea economiei Transnistriei în condiţiei instabilităţii externe, notează NOI.md cu referire la site-ul guvernului regiunii.

Delegaţia rusă a fost condusă de asistentul reprezentantului special al preşedintelui Federației Ruse în Transnistria, Dmitri Rogozin, Dmitri Loskutov. Din delegaţie au mai făcut parte şi un şir de funcţionari din guvernul rus.

Şeful guvernului autoproclamatei RMN, Tariana Turanskaia, a menţionat că barierele artificiale create de jucătorii externi, ce constituie blocada economică a republicii, au condus la formarea în regiune a unei economii mobilizatoare, care este nevoită să aloce mijloace pentru contracararea provocărilor, dar nu pentru dezvoltare.

„Consecinţele blocadei sînt: scăderea volumelor producţiei industriale, a exportului şi sistarea activităţii unor întreprinderi. Din cauza unor factori politici externi – integrarea Moldovei şi Ucrainei în Zona de Liber Schimb –, economia şi sfera socială se află în pericol. În asemenea condiţii, economia Transnistriei nu se dezvoltă, ci supravieţuieşte”, a conchis ea.

Despre necesitatea sporirii prezenţei economice ruse în Transnistria a vorbit şi ministrul de externe al regiunii, Nina Ştanski. Ea a menţionat că, astăzi, „laţul” blocadei, care a strîns consecutiv economia Transnistriei în 2001, 2003 şi 2006, „continuă să se strîngă într-un nod puternic”.

Impactul negativ al acestei situaţii poate fi diminuat doar prin dezvoltarea cooperării economice cu Rusia.

Comentînd rezultatele primei runde a audierilor, Dmitri Loskutov a menţionat: „Pînă în prezent am acumulat suficiente date analitice despre situaţia din regiune pentru a înţelege ce sprijin metodic putem oferi şi cum să păstrăm potenţialul economic al Transnistriei”. De asemenea, el a precizat că circa 10 propuneri din partea transnistreană acum sînt examinate în cadrul protocolului „Rogozin-Şevciuk”, ce urmează a fi semnat în luna mai.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?