Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Serghei Lavrov evocă intervenția rusă din Georgia și acuză SUA că dirijează acțiunile autorităților ucrainene

23 apr. 2014,, 13:17   Externe
6081 7
Foto : slon.ru
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a evocat intervenția rusă din Georgia și a acuzat Statele Unite că dirijează acțiunile autorităților ucrainene, într-un interviu pentru postul de televiziune Russia Today (RT).

Rusia va reacționa la fel ca în 2008 în Georgia dacă interesele cetățenilor ruși sînt amenințate, a afirmat șeful diplomației ruse în interviul ce va fi difuzat miercuri seara, transmit Reuters și AFP.

'Dacă interesele noastre, interesele noastre legitime, interesele rușilor sînt atacate direct, cum s-a întîmplat de exemplu în Osetia de Sud, eu nu văd altă cale decît de a răspunde în conformitate cu dreptul internațional', a explicat Lavrov, conform site-ului RT. Moscova a trimis trupe în august 2008 pe teritoriul separatist din Georgia la care a făcut referire Lavrov.

De asemenea, Serghei Lavrov a acuzat Statele Unite ale Americii că dirijează acțiunile autorităților ucrainene și 'întregul spectacol' în Ucraina , inclusiv reluarea operațiunii antiteroriste din sud-estul țării, zdruncinat de tensiuni separatiste, după cum relatează agențiile de presă EFE și ITAR-TASS.

'Ei (ucrainenii) anunțaseră suspendarea a ceea ce ei numesc operațiune antiteroristă, dar acum cînd vicepreședintele Joe Biden a vizitat Kievul, au anunțat reluarea fazei active a operațiunii, care a fost declanșată imediat după vizita lui John Brennan (directorul CIA) la Kiev', a declarat Lavrov, în interviul acordat canalului rus de televiziune RT.

'Nu am niciun motiv să nu cred că SUA dirijează acest spectacol în modul cel mai direct', a afirmat Lavrov.

Spre deosebire de Europa, care încearcă să acționeze mult mai voalat, Statele Unite ale Americii acționează mult mai deschis, a mai spus ministrul rus, sugerînd că există o 'mulțime de materiale' despre rolul CIA în analiza situației, precum și informări despre rolul Ambasadei SUA din Kiev în evenimentele din Maidan (Piața Independenței din centrul capitalei ucrainene).

Potrivit lui Lavrov, în timpul evenimentelor de la Kiev, diplomații americani intrau în contact direct cu activiștii, care erau înarmați și plănuiau să ocupe clădiri oficiale.

'De fiecare dată cînd primesc apeluri telefonice de la John Kerry (secretarul de stat american) cu cuvintele ,,voi trebuie să, voi trebuie să...,, devine clar cît de departe sînt SUA de Ucraina', a mai spus ministrul rus de externe, în opinia căruia administrația americană este preocupată mai mult de cei pe care îi sprijină la Kiev, dar care în realitate nu oferă drepturi întregului popor ucrainean.

Ministrul rus a mai declarat că 'autoritățile ucrainene nu au pus nimic în aplicare din ceea ce s-a convenit la Geneva'. 'Da, au elaborat un proiect de lege cu privire la amnistiere, dar acest document nu se aplică și deținuților politici' — a explicat el.

La Geneva am convenit că orice act de violență trebuie să înceteze, dar în ziua următoare dl.Turcinov (Oleksandr, președintele interimar ucrainean) a dat ordin armatei să se tragă în oameni neînarmați, care participă la manifestații pașnice, a spus Serghei Lavrov, citat de ITAR-TASS.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?