X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3991

În Moldova ar putea fi majorată vîrsta de pensionare

23 apr. 2014,, 13:20   Societate
10404 4
Foto: noi.md
În cadrul conferinţei internaţionale „Reforma sistemului de pensii: experienţa internaţională”, care s-a desfăşurat recent la Chişinău sub egida Casei Naţionale de Asigurări Sociale (CNAS), s-a anunţat că autorităţile intenţionează să majoreze stagiul de cotizare pînă la 35 de ani. Totodată, cenzul de vîrstă pentru pensionare la femei se va majora pînă la 60 de ani, iar la bărbaţi – pînă la 65 de ani, transmite ava.md.

„În viitor, sistemul de pensii va suferi foarte mult din cauza proceselor demografice negative. Populaţia Moldovei îmbătrîneşte. Raportul dintre populaţia ocupată şi pensionari se reduce, iar acest fapt are un impact direct asupra mărimii pensiilor”, a spus preşedintele CNAS, Maria Bortă.

Funcţionara a menţionat că, din cauza reducerii numărului populaţiei ocupate, precum şi a salariilor în plic, veniturile CNAS s-au redus semnificativ. O ieşire din situaţie ar putea fi doar reforma sistemului de pensii.

„Reforma sistemului de pensii prevede un program de trecere de la actualul sistem de pensii la sistemul nou: vîrsta de pensionare pentru bărbaţi – 65 de ani, pentru femei – 60 de ani. În prezent este în vigoare cenzul de 62 şi 57 de ani”, a relatat Maria Bortă.

De asemenea, ea a adăugat că se preconizează majorarea stagiului de cotizare pînă la 35 de ani. În prezent, stagiul pentru femei constituie 30 de ani, iar pentru bărbaţi – de la 1 iuie 2014 va constitui 32 de ani. Însă această cifră va creşte în fiecare an cu 6 luni, pînă cînd va ajunge la 35 de ani.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?