Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Experţii apreciază în mod diferit legea despre dobîndirea simplificată a cetăţeniei Rusiei, intrată în vigoare

23 apr. 2014,, 12:32   Societate
4669 0
Foto: grenada.md
Experţii moldoveni apreciază în mod diferit şi, în general, calm, legea dobîndirii simplificate a cetăţeniei Federaţiei Ruse, intrată în vigoare.

Solicitat de agenţia "Infotag", Nicolai Ţveatcov, colaborator al Academiei de Ştiinţe, a spus că "nu este cazul să se caute scenarii apocaliptice în fiecare decizie a Moscovei", iar Moldova "va fi distrusă de o guvernare incapabilă, nu de politica Kremlinului".

"Cred că legea îi vizează pe cei care s-au determinat şi aşa în privinţa locului de trai pentru ei şi pentru copiii lor. Temerile politicienilor moldoveni sînt lesne de înţeles, dar metoda cea mai bună de a reacţiona la astfel de decizii nu doar ale Rusiei, dar şi ale României şi ale altor ţări este să îţi dai seama de propria responsabilitate pentru ţară şi pentru acţiunile proprii", a subliniat savantul.

Redactorul ziarului "Независимая Молдова", Corneliu Mihalache, s-a arătat convins că Rusia îşi rezolvă problemele demografice, nu mai puţin serioase decît ale Moldovei. "Cerinţa obligatorie de renunţare la cetăţenia precedentă este un grad de protecţie împotriva cetăţeniei "formale" în altă ţară. Rusia are nevoie de specialişti, de cetăţeni intraţi realmente, nu de numărul acestora", a opinat el.

Mihalache a atras atenţia la faptul că nu se cunoaşte nici pînă acum cîţi cetăţeni ai Republicii Moldova cu cetăţenia României locuiesc real pe teritoriul ţării vecine, cetăţeni "care nu produc nimic şi nu plătesc impozite, iar problema acordării cetăţeniei urmăreşte, de regulă, nişte scopuri politice şi ideologice".

"Prin această lege Rusia rezolvă o problemă pur practică: cea de populare a teritoriului său", a comentat Mihalache.

În Republica Moldova, circa 180 de mii de persoane care locuiesc formal în Transnistria deţin cetăţenia Rusiei. O bună parte dintre aceştia petrec cele mai multe luni ale anului muncind în Federaţia Rusă, în același timp venind rareori în patrie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?