X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Guvernul intenţionează să aprobe circa 30 de acte normative privind îmbunătăţirea mediului de afaceri

23 apr. 2014,, 11:59   Economie
4002 0
Foto: noi.md
Pînă la sfîrşitul lunii mai Guvernul intenţionează să aprobe 29 de acte normative pentru îmbunătăţirea predictibilităţii mediului de afaceri, crearea condiţiilor egale de concurenţă şi reducerea costurilor, consolidarea stabilităţii sectorului financiar, promovarea transparenţei şi îmbunătăţirea accesului la finanţare.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la Serviciul de presă al Guvernului, subiectul a fost abordat marţi, în cadrul unei şedinţe de lucru prezidate de prim-ministrul Iurie Leancă, la care s-au discutat acţiunile de reformă din matricea de politici de dezvoltare în domeniul competitivităţii.

Astfel, 20 de autorităţi abilitate cu funcţii de control al agenţilor economici urmează să promoveze în şedinţa Guvernului metodologiile sectoriale pentru crearea Registrului Controalelor de Stat, care va fi instituit pentru a asigura o transparenţă şi o predictibilitate mai mare a controalelor efectuate de diverse instituţii.

Odată cu lansarea acestui registru, autorităţile abilitate cu funcţie de control vor avea obligaţia să raporteze trimestrial despre controalele planificate la întreprinderi, iar informaţia va fi publicată.

Alte reforme ce vor fi promovate de Guvern ţin de consolidarea stabilităţii sectorului financiar. Acestea vizează aprobarea amendamentelor la Legea privind piaţa de capital pentru o mai bună protecţie a acţionarilor şi investitorilor în valorile mobiliare în Republica Moldova, modificări la Legea cu privire la ipotecă şi introducerea posibilităţii de a utiliza bunurile mobile drept gaj, pentru sporirea accesului la finanţare, dar şi aprobarea unei hotărîri care va obliga toate instituţiile publice şi societăţile pe acţiuni cu capital majoritar de stat să efectueze licitaţii publice pentru serviciile bancare.

Banca Mondială susţine realizarea acestor reforme economice necesare mediului de afaceri şi cetăţenilor din Republica Moldova, oferind suport financiar şi tehnic. Printre autorităţile abilitate cu funcţii de control se numără Casa Naţională de Asigurări Sociale, Inspectoratul Farmaceutic din cadrul Agenţiei Medicamentului, Compania Naţională de Asigurări în Medicină, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, Inspectoratul Ecologic de Stat, Inspecţia de Stat în Construcţii, Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Producţiei Alcoolice, Agenţia Turismului, Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor, Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Inspectoratul de Stat al Muncii, Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru, Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, Camera de Licenţiere.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?