X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Formuzal i-a amintit lui Babuc despre Ataturk

23 apr. 2014,, 11:55   Societate
4009 1
Foto: tribuna.md
În cadrul vizitei de lucru în Găgăuzia, ministrul Culturii, Monica Babuc, a infirmat informația apărută în unele instituții mass-media despre intenția autorităților de a demola unele monumente istorice și a instaura altele în loc, relatează NOI.md cu referire la portalul Gagauzinfo.md.

„Declar oficial și cu toată responsabilitatea că niciun monument nu va fi demontat. Cu părere de rău, există jurnaliști iresponsabili care transferă zvonurile în dimensiunea politicului. Monumentele de cultură trebuie să unească poporul, nu să-l dezbine”, a declarat Babuc.

„Instalarea unor monumente noi este posibilă doar după aprobarea comisiei de profil a Ministerului Culturii. În conformitate cu legislația, autoritățile locale urmează să prezinte schița monumentului acestei comisii, din care fac parte 14 persoane. Membrii comisiei vor decide dacă locul este ales corect, dacă monumentul se încadrează în peisaj etc. Aceste aspecte trebuie respectate neapărat”, a subliniat ministrul Culturii.

La rîndul său, bașcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, a menționat că a încercat să lucreze după acest principiu, însă fără rezultate.

„Acum cîțiva ani am mers pe această cale și am expediat fostului ministru al Culturii proiectul de instaurare a monumentului lui Ataturk. Deși i-am amintit despre aceasta în repetate rînduri, problema nu a fost soluționată. Dacă este posibil, examinați vă rog această chestiune”, a spus bașcanul.

Redacția NOI.md susține intențiile ministrului Culturii de a face regulă în domeniul păstrării monumentelor istorice și culturale din Republica Moldova și amintește despre construcția ilegală, fără permisiunea respectivă a Ministerului Culturii, a unor blocuri locative în apropierea Casei-muzeu „Alexandr Pușkin” din Chișinău. Potrivit legislației, este interzisă realizarea oricărei construcții în raza de 100 de metri de la monumente, în timp ce lucrările de construcție în apropierea acestui muzeu de 200 de ani se efectuează la o distanță mai mică de 50 de metri. Sperăm că cel puțin după încheierea lucrărilor de construcție respective ministrul va cere firmei de construcție să efectueze reparația capitală a muzeului.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?