Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Senatorul Bob Corker: SUA vor acorda mai multă atenţie Moldovei în legătură cu evenimentele din Ucraina

23 apr. 2014,, 10:34   Societate
3877 3
Foto: lenta.ru
"Agresiunea Rusiei în Ucraina a obligat SUA să acorde mai multă atenţie acestei regiuni a Europei, inclusiv Moldovei", a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la Chişinău, senatorul SUA Bob Corker.

Potrivit agenţiei "Infotag", oficialul a spus că "situaţia actuală din regiune este un semnal de trezire pentru administraţia SUA".

"Mulţi ani Washington nu a acordat atenţie acestei regiuni, însă agresiunea Rusiei, acţiunile sale ne-au obligat să acordăm tot mai multă atenţie acestei regiuni", a spus Corker.

Senatorul şi-a exprimat satisfacţia privind faptul că autorităţile moldoveneşti şi poporul moldovenesc conştientizează că relaţiile mai strînse cu Occidentul subînţeleg mai mult libertate, democraţie, creştere economică şi mai puţină corupţie.

"Cred că ei înţeleg, de asemenea, că relaţii mai strînse cu Rusia înseamnă partea opusă a monedei", a menţionat Corker.

Potrivit opiniei sale, evenimentele din Ucraina au permis oficialilor moldoveni şi cetăţenilor Republicii Moldova "să vadă adevărata faţă a Rusiei şi să înţeleagă că viitorul nu este cu Rusia, ci cu Europa, cu Occidentul şi SUA".

Senatorul a adăugat că în lumina ultimelor evenimente din regiune Moldova va obţine relaţii mai strînse cu Occidentul în domeniul securităţii, precum şi al securităţii economice.

Fiind întrebat despre o posibilă reacţie a SUA în cazul în care Rusia va repeta scenariul din Crimeea în Transnistria, senatorul a spus că "SUA nu trebuie să aştepte pînă cînd ruşii vor face ceva", ci trebuie să acţioneze. În acest context senatorul a spus că răspunsul SUA şi al UE la acţiunile Rusiei nu este destul de dur.

"Cred că răspunsul nostru trebuie să fie mai sever. Trebuie să impunem sancţiuni mai dure economiei ruse, faţă de cele impuse pînă acum. În opinia mea, nu trebuie să aşteptăm pînă se va întîmpla ceva, ceea ce la moment, cu regret, şi fac SUA. O astfel de politică este ineficientă. Cu un astfel de lider ca Putin trebuie acţionat, acesta este unicul fapt pe care Putin îl înţelege", a conchis senatorul Bob Corker.

În cadrul vizitei de două zile în Moldova senatorul republican s-a întrunit cu prim-ministrul Iurie Leancă, preşedintele Nicolae Timofti, președintele Parlamentului, Igor Corman, şi alţi oficiali. Senatorul a mai efectuat o vizită la sudul Moldovei – în autonomia găgăuză, unde pe 2 februarie a avut loc un referendum ilegal, în cadrul căruia peste 90% din populaţie s-au pronunţat pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?