Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Care este SCOPUL VIZITEI lui Biden în Ucraina?

23 apr. 2014,, 09:34   Externe
6238 6
Foto: ruvr.ru
Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, care şi-a început ieri vizita de lucru în Ucraina, va avea astăzi întîlniri cu administraţia lui Arseni Iaţeniuk şi cu preşedintele interimar al Ucrainei, Aleksandr Turcinov.

Vizita este considerată de experţi drept sprijin simbolic pentru autorităţile kievene. Consilierii lui Biden, cunoscîndu-i caracterul imprevizibil, speră că el nu va promite Kievului lucruri imposibile.

Singurul lucru concret despre care se poate vorbi în timpul vizitei de două zile a vicepreşedintelui american este că estul ţării poate trăi liniştit în următoarele două zile, fără provocări din partea extremiştilor din cadrul Sectorului de Dreapta. Este puţin probabil că li se va permite în aceste zile să tragă.

De obicei, Biden nu este trimis peste hotare cu treburi concrete. Acest lucru este evident şi în Ucraina. Strategia SUA este condusă de Departamentul de Stat, CIA (directorul CIA a vizitat în secret Kievul pe 13 aprilie) şi de Ambasada SUA la Kiev.

Oficial, Biden va examina cu protejaţii Washingtonului situaţia din estul ţării, punerea în aplicare a acordurilor de la Geneva, securitatea energetică, situaţia economică şi viitoarele alegeri prezidenţiale. Şi chiar intenţionează să anunţe că SUA va ajuta Kievul. Washingtonul este dispus să transmită Maidanului tehnologiile de creştere a extracţiei de gaze naturale şi gaze din surse netradiţionale, dar nu şi bani.

Despre faptul că SUA a planificat de mult timp „operaţia Ucraina” a vorbit pe 22 aprilie într-un interviu acordat canalului TV CNN Victoria Nuland, asistentă a secretarului american de stat pentru Europa şi Eurasia. Ea a recunoscut Washingtonul a cheltuit din 1991 5 miliarde de dolari pentru a implementa în Ucraina „un Guvern puternic, democratic”. În februarie anul curent, Ucraina a obţinut, în sfîrşit, un cabinet al Maidanului.

Şeful acestui cabinet, Arseni Iaţeniuk, a cerut recent ca SUA „să-şi îndeplinească promisiunile” şi să acorde Kievului „un sprijin real”, să o ajute cu bani şi arme. Deocamdată nu există niciun indiciu că americanii au de gînd să-şi ţină promisiunile.

În ansamblu, vizita lui Biden reprezintă simbolul trecerii Ucrainei sub „conducere străină”. Procesul este deja în toi. Astfel, un reprezentant al administraţiei americane, care îl însoţeşte pe Biden, le-a declarat ziariştilor că în Ucraina acţionează deja o echipă de experţi din SUA care se ocupă cu „gazele reverse”. Potrivit Washingtonului, Ucraina poate să-şi facă rezerve de gaze pe seama livrărilor în regim revers. În Ucraina se deplasează şi specialişti americani care vor distribui toate împrumuturile externe primite de Kiev. SUA nu vor să încredinţeze noilor autorităţi împrumuturile, deoarece se tem că banii vor fi furaţi.

Andrei Fediaşin

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?