X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

În Transnistria tarifele la resursele energetice și serviciile comunale sînt mai mici decît în Rusia, Ucraina și malul drept al Nistrului

23 apr. 2014,, 09:00   Economie
6041 0
Foto: noi.md
Tarifele la serviciile comunale și resursele energetice în Transnistria rămîn mai mici decît în Ucraina, restul teritoriului Republicii Moldova și chiar Rusia, în pofida majorării acestora de la 1 aprilie 2014, transmite NOI.md. Potrivit presei de la Tiraspol, datorită facilităților, locuitorii din regiunea transnistreană beneficiază de gaze naturale cu aproape 80% mai ieftine decît locuitorii Ucrainei sau a ținutului Krasnodar, de exemplu. Populația de pe malul drept al Nistrului plătește pentru gazele naturale un preț de 7 ori mai mare decît locuitorii din Transnistria.

O situație similară se înregistrează și la tarifele la energia termică. Astfel, locuitorii ținutului Krasnodar achită pentru energia termică cu 56 de copeici transnistrene pentru 1 kW mai mult decît populația din regiunea transnistreană, iar consumatorii de pe malul drept al Nistrului – de 2,5 ori mai mult (cu 74 de copeici).

În Transnistria tarifele la serviciile comunale pentru consumatorii casnici au fost majorate de la 1 aprilie 2014, însă creșterea a fost moderată și nu a afectat puternic capacitatea de plată a populației. Astfel, tariful la energia electrică s-a majorat cu 9,62% - de la 52 pînă la 57 de copeici pentru 1 kWh consumat în limitele stabilite. Un metru cub de gaze naturale s-a scumpit cu 6,1% și costă acum 87 de copeici. La Tiraspol, pentru încălzirea unui metru pătrat de spațiu locativ populația a achitat în sezonul trecut de încălzire 3,54 de ruble, în Camenca – peste 4 ruble. În medie, tarifele la energia termică în regiunea transnistreană au crescut cu 9,32%. Categoriile social-vulnerabile beneficiază de facilități în mărime de 50% sau 100% la achitarea serviciilor comunale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?