Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Specialiştii îi conving pe agricultorii moldoveni de avantajele utilizării tehnologiilor no-till şi mini-till

23 apr. 2014,, 09:30   Economie
6000 2
Foto: noi.md
Un seminar privind avantajele şi dezavantajele prelucrării nule a solului (no-till) va avea loc joi la Edineţ, cu participarea producătorilor agricoli din toate raioanele Moldovei.

Solicitat de agenţia "Infotag", Iurie Uşurelu, reprezentantul proiectului Fondului Internaţional pentru Dezvoltare Agricolă (IFAD) în Moldova, a spus că ideea proiectului "constă în reducerea acţiunii mecanice asupra solului, cum ar fi aratul şi prelucrarea dublă a solului".

"O mulţime de factori negativi, precum seceta, degradarea solului, dar şi majorarea preţurilor la carburanţi şi lubrifianţi influenţează activitatea normală a producătorilor agricoli, care deseori suportă pierderi şi se retrag din sector. Anii trecuţi am acordat atenţie formării specialiştilor proprii în domeniul noului sistem de agricultură, în care pămîntul nu se prelucrează. Astfel de măsuri previn eroziunea prin apă şi prin vînt a solului, precum şi păstrează mai bine umiditatea", a relatat expertul.

Potrivit lui Uşurelu, proiectul a fost elaborat în colaborare cu Argentina, unde acest sistem se aplică pe 80% din terenuri.

"Participanţii la seminar vor obţine informaţii privind utilizarea tehnicii necesare, metodele de semănat. În afară de baza teoretică, producătorii agricoli vor putea vedea cu ochii proprii procesul de semănare a soiei", a menţionat specialistul.

În opinia lui, un astfel de sistem "este mai avantajos, pentru că implică mai puţine cheltuieli financiare şi lucru fizic, iar recoltele deseori depăşesc cele mai optimiste aşteptări". "În perioada secetei din anul 2012, pe sectoarele la care s-a folosit sistemul de agricultură tradiţional recolta de grîu la hectar a constituit 2 t/ha, în timp ce tehnologia no-till a făcut posibilă recoltarea unor cantităţi de pînă la 6 t/ha, cu cheltuieli mai mici pe combustibil. Potrivit calculelor noastre, către anul al cincilea de aplicare a acestui sistem, cheltuielile se vor reduce cu 50%", a spus Uşurelu.

În Moldova doar cîteva companii folosesc tehnologia nouă, pentru că aceasta nu şi-a cucerit mulţi adepţi deocamdată. Majoritatea fermierilor sînt convinşi că metoda tradiţională de prelucrare a terenurilor – aratul, cultivarea, irigarea – oferă rezultate mult mai bune.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?