Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Cehia şi Moldova îşi vor intensifica relaţiile de colaborare

20 apr. 2014,, 09:00   Economie
5991 0
Foto : yuschenko.com.ua
Perspectivele cooperării economice bilaterale în domeniul industriei, energiei, transporturilor şi infrastructurii, agriculturii şi industriei alimentare, mediu au constituit principalele subiecte de pe agenda celei de-a cincea Comisii interguvernamentale moldo-cehe pentru cooperare economică industrială şi tehnico-ştiinţifică, desfăşurată la Praga în perioada 15-16 aprilie.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la serviciul de presă al Ministerului Economiei, la reuniune au participat membrii părţii cehe şi moldoveneşti ai Comisiei, care a fost prezidată de viceministrul Industriei şi Comerţului al Republicii Cehe, Vladimir Bertla şi viceministrul Economiei al Republicii Moldova, Octavian Calmîc.

În cadrul evenimеntului, părţile au confirmat interesul lor de a îmbunătăţi relaţiile reciproce la nivel instituţional prin încheierea unui acord interguvernamental bilateral privind cooperarea economică şi industrială.

Cu referire la cooperarea în domeniul industriei, partea cehă a confirmat disponibilitatea organizaţiilor, aflate în sistemul de stat de susţinere a exportului - SA Czech Export Bank şi Compania de asigurări şi garanţie a exportului pentru a ajuta antreprenorii cehi să dezvolte în Republica Moldova proiecte de export şi investiţii.

În ceea ce priveşte cooperarea în domeniul energetic, partea cehă a apreciat obiectivele stabilite în Strategia energetică a Republicii Moldova pînă în anul 2030, fiind gata să ofere ajutorul şi experienţa companiilor cehe în implementarea acestora. Membrii Comisiei au convenit să continue discuţiile pe marginea proiectelor de eficienţă energetică şi surse de energie regenerabile cu participarea companiilor private, în special, a celor de biomasă şi biogaz.

De asemenea, partea cehă şi-a arătat disponibilitatea de a oferi sprijin pentru armonizarea legislaţiei Republicii Moldova în conformitate cu directivele Comunităţii Europene, în contextul aderării Republicii Moldova la Tratatul de instituire a Comunităţii Energiei.

Un şir de companii cehe şi-au prezentat tehnologiile în domeniul eficienţei energetice şi energiei regenerabile. Părţile au convenit să depună eforturi în comun în vederea iniţierii anumitor proiecte concrete pentru implementare în Republica Moldova a tehnologiilor prezentate.

Următoarea şedinţă a Comisiei se va desfăşura în 2015 în Republica Moldova.

În 2013 volumul schimburilor comerciale cu Republica Cehă a constituit 94,9 mil. de euro, ceea ce este cu 15,8% mai mult decît în 2012. Moldova a exportat în Republica Cehă, în 2013 mărfuri în valoare de $25,6 mil.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?