Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Coşul de Paşti: Ce se poate şi ce nu poate fi sfinţit?

19 apr. 2014,, 16:05   Societate
36350 1
Foto : superkor.com
În noaptea Învierii Domnului, în timpul slujbei de sărbătoare, sînt sfinţite coşurile pascale cu cozonaci, ouă şi alte bucate. Astfel, Biserica îi binecuvîntează pe creştini să mănînce din nou bucate de frupt, după un post îndelungat

Tradiţia de a sfinţi coşurile pascale devine tot mai populară din an în an. Iar uneori în coşuri pot fi văzute cele mai neaşteptate lucruri: votcă, bijuterii şi multe altele. Dar fiecare produs din coşul pascal are o valoare simbolică şi este nevoie de o atitudine resposabilă faţă de conţinutul ei.

Potrivit slujitorilor bisericii, se sfinţeşte puţină mîncare. În coş neapărat trebuie să fie prezente simbolurile sărbătorii: cozonacul, ce-l simbolizează pe Hristos, ouăle vopsite – simbolul renaşterii şi al noii vieţi. Celelalte ingrediente sînt adăugate la discreţia fiecăruia.

Caşcavalul, laptele şi brînza – sînt produsele dăruite de natură şi ele simbolizează gingăşia şi jertvirea lui Dumnezeu.

Nimeni nu vă va condamna dacă veţi aduce o sticlă cu vin. Nu sînt interzise tot felul de produse de patiserie – chifle, biscuiţi. Acestea sînt servite ulterior rudelor.

Produsele din carne, de asemenea, pot fi sfinţite – acestea simbolizează jertva mielului. Acesta este simbolul bucuriei sufleteşti, ce vine în urma îndeplinirii de către om a voinţei lui Dumnezeu.

Potrivit slujitorilor bisericii, excepţie fac cîrnaţii din sînge. Acest produs în general nu este recunoscut de către slujitorii ortodocşi drept produs bun pentru întrebuinţare.

Sarea este simbolul belşugului. În Biblie sarea simbolizează legătura dintre Dumnezeu şi poporul său.

În afara produselor menţionate, în coşul pascal se mai pot afla slănina, macul şi meiul.

Există şi produse, ce nu pot fi puse în coşul pascal. Preoţii avertizează că băuturile alcoolice sînt intezise pentru sfinţire. Aceste băuturi nu sînt menţionate în timpul rugăciunii în lista produselor oferite lui Dumnezeu pentru sfinţire.

Cuţitul. Există o opinie că produsele sfinţite trebuie tăiate cu un cuţint sfinţit. Acest lucru este o ficţiune şi superstiţie.

Biserica condamnă obiceiul de a sfinţi obiectele materiale – bijuterii, bani.

Este important să ţinem minte că produsele sfinţite nu pot fi aruncate. Ele trebuie mîncate la masa de sărbătoare, împărţite rudelor sau nevoiaşilor.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?