Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Tarlev: Sectorul real al economiei se află într-o profundă zonă tenebră (VIDEO)

19 apr. 2014,, 10:00   Societate
5499 2
Foto : noi.md
„Sectorul real al economiei naţionale s-a refugiat într-o profundă zonă tenebră. Întreprinzătorii fie că deja şi-au scos utilajul şi capitalul peste hotare, fie că şi-au sistat producerea, aşteptînd ca după alegerile parlamentare actuala putere să dispară pentru totdeauna de pe arena politică a ţării. În condiţiile actuale este foarte greu să activezi cinstit şi, totodată, productiv şi cu folos”, a declarat pentru NOI.md, preşedintele Congresului Naţional al Industriaşilor şi Întreprinzătorilor din Moldova, Vasile Tarlev.

Interlocutorul a explicat că situaţia din sectorul real al economiei se înrăutăţeşte din an în an, se reduc şi transferurile acestuia în bugetul ţării.

„Haznaua de stat trăieşte în baza accizelor, impozitelor, taxelor vamale şi transferurilor de peste hotare. Creditele imense de la partenerii străini se fură sau se utilizează la plata pensiilor şi salariilor bugetarilor. Datoria de stat a crescut ca niciodată, dar cîndva aceasta va trebui restituită de către copiii şi nepoţii noştri”, a amintit expertul.

Fostul premier al Moldovei este ferm convins că „împrumuturile trebuie luate, însă doar cele atractive şi pe termen lung. Şi acestea trebuie utilizate pentru dezvoltarea producţiei, care va genera noi locuri de muncă, iar ulterior şi transferuri la buget şi fondurile sociale. Acest lucru, din păcate, nu se întîmplă. Noi producţii cu valoare adăugată înaltă nu apar, iar povara deservirii datoriei de stat creşte în fiecare an”.

Preşedintele asociaţiei industriaşilor a amintit că atunci cînd comuniştii au venit la putere, acest indicator constituia 80 la sută, adică, din fiecare 1 leu acumulat la buget – 80 de bani erau folosiţi pentru achitarea datoriilor.

„Înainte de plecarea mea din postul de şef al guvernului, această cifră a fost redusă pînă la 15%. Astăzi, ea a crescut pînă la 30 de procente. Voi mai aduce cîteva cifre. Peste 80% din fostul potenţial industrial al Moldovei era orientat spre export şi doar 20% - pentru consumul intern. Astăzi noi importăm chiar şi roşii şi carne. Din producători ne-am transformat într-o societate de consumatori. Iar odată cu intrarea în vigoare a Acordului privind Comerţul Aprofundat şi Atotcuprinzător noi vom îngropa în totalitate producţia ce a mai rămas şi vom deveni o groapă de consum pentru mărfurile ieftine din Europa, nu de cea mai bună calitate”, a conchis Tarlev.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?