Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Experții comentează adresarea lui Timofti către UE

18 apr. 2014,, 16:39   Politică
7265 14
Foto: noi.md
Adresarea președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofrti, către Uniunea Europeană cu solicitarea de a semna Acordul de asociere în luna mai nu are nicio legătură cu realitatea. Scopul acestei adresări este de a crea aparența unei activități. De această părere este fostul viceministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Valeriu Ostalep.

Potrivit lui Ostalep, această inițiativă nu-i aparține lui Timofti, deoarece el „nici propriile gînduri nu le poate exprima clar și explicit”. „Îi pun dinainte hîrtii cu textul pregătit, pe care le citește, și deseori foarte strîmb. Cineva din aparatul președintelui sugerează idei, pentru a crea aparența unei activități furtunoase. El trebuie doar să spună ceva”, consideră Valeriu Ostalep.

Analistul politic Bogdan Țîrdea consideră că Nicolae Timofti dorește să profite de situație și să facă jocul adepților UE.

„Noi vom obține regimul fără vize în avans, în contextul luptei geopolitice dintre Rusia și UE din cauza Ucrainei. Noi practic am sărit peste mai multe etape și proceduri, iar Timofti sesizează acest context politic și face declarații care parțial trebuie să satisfacă interesele unor cercuri politice. Nu contează cînd vom semna Acordul de asociere. Toate termenele și așa au fost încălcate. Pentru cetățeni principalul este să obțină regim fără vize, care va intra în vigoare în zilele apropiate. De aceea nu cred că Timofti își va face un mare capital în Moldova, poate doar în Occident”, a declarat Bogdan Țîrdea.

Amintim că președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a adresat Consiliului European o scrisoare prin care exprimă dorința enormă a Moldovei de a semna Acordul de asociere și Acordul de liber schimb cu UE pînă la sfîrșitul lunii mai. Nicolae Timofti a adresat mesaje similare președintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso, și Înaltului reprezentant al Uniunii Europene pentru Afacerile Externe şi Politica de Securitate, Catherine Ashton.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?