Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Camera Înregistrării de Stat va fi transformată din întreprindere de stat în instituţie publică

18 apr. 2014,, 12:38   Societate
4141 1
Foto: noi.md
În curînd statutul Camerei Înregistrării de Stat va fi modificat din întreprindere de stat în instituţie publică, ceea ce va permite o organizare mai eficientă a instituţiei. Despre aceasta a declarat joi, ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, în cadrul şedinţei Consiliului Economic, prezidat de premierul Iurie leancă şi la care au participat reprezentanţi ai mediului de afaceri.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la serviciul de presă al guvernului, în cadrul şedinţei s-a discutat în special despre procedurile de înregistrare de stat. Discuţiile s-au axat pe serviciile de înregistrare a agenţilor economici, prestate de Camera Înregistrării de Stat - calitatea, operativitatea şi preţul acestora, discuţia fiind concentrată pe problemele relevate de reprezentanţi ai mediului de afaceri. "Vreau ca cei care vor să-şi deschidă o afacere, atunci cînd vor ajunge la Camera Înregistrării de Stat, să fie trataţi frumos, perioada să dureze puţin, iar costurile aferente să fie mai mici", a subliniat şeful guvernului.

Iurie Leancă a reiterat că guvernul este interesat în crearea condiţiilor favorabile pentru toţi cei care vor să-şi deschidă o afacere şi să o gestioneze fără bariere instituţionale sau financiare. În cadrul şedinţei, au fost lansate şi propuneri pentru simplificarea procedurilor de înregistrare a afacerilor, prin introducerea ghişeului unic. Astfel, antreprenorii nu vor mai trebui să se deplaseze la mai multe instituţii publice în procesul de înregistrare a afacerilor. Acest lucru va putea fi efectuat electronic, eliminînd necesitatea unor servicii prestate acum contra plată.

Un obiectiv al guvernului, reiterat de vicepremierul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, este de a reduce perioada de înregistrare a afacerii la 24 de ore. De asemenea, s-a discutat şi despre lărgirea accesului la informaţie din Registrul de Stat şi din actele de constituire, prin crearea unui registru unic al persoanelor juridice, care va conţine informaţia referitor la persoanele juridice, dar şi fondatorii acestora. Serviciul va fi accesibil on-line, fără plată, conform celor mai bune practici din ţările Uniunii Europene. Eliminînd unele servicii obligatorii în prezent, cum ar fi obligativitatea deschiderii unui cont bancar sau obligativitatea ştampilei, dar şi prin modernizarea calităţii serviciilor prestate se va atinge scopul principal - reducerea termenelor de aşteptare şi a costurilor suportate de agenţii economici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?