X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3990

Ucraina ar putea repeta SCENARIUL IUGOSLAV

18 apr. 2014,, 10:55   Externe
5757 7
Foto : romanian.ruvr.ru
Tot ceea ce se întâmplă în geopolitica europeană de la încheierea Războiului Rece demonstrează o inflexibilitate a cursului NATO şi a UE în ceea ce priveşte extinderea maximă a zonei de influenţă pe seama slăbirii liderilor regionali.

Pe fondul lărgirii NATO spre est și a UE prin aderarea unor noi state membre devin tot mai vizibile neîncetatele tentative de împărțire și de epuizare strategică a statelor care împiedică dominația totală a alianțelor occidentale în Europa de Est.

În opinia scriitorului sârb Slobodan Despot, tocmai „politica haosului” promovată de ei a contribuit la transformarea Iugoslaviei într-un conglomerat „de grupuri etnice ridicole asemănătoare cu cele din Germania de pe vremea fraților Grimm”.

Într-un interviu pentru Vocea Rusiei, scriitorul sârb analizează situația din Ucraina, făcând o analogie directă cu evenimentele care au dus la dezintegrarea Iugoslaviei la începutul anilor 1990, de asemenea cu „revoluția-buldozer” din Serbia în toamna anului 2000, când Slobodan Milosevic a fost înlăturat de la putere.

„Acest scenariu nu este unul nou. El constă în provocarea unor revolte într-o anumită regiune și acordarea de ajutor „forțelor bune” în detrimentul forțelor „răului”. Anume în acest fel SUA s-au stabilit pe teritoriul care a aparținut cândva Iugoslaviei pentru a crea în Kosovo cea mai mare bază militară din afara Statelor Unite”.

Potrivit lui Slobodan Despot, Occidentul pune în aplicare în mod activ „scenariul iugoslav” în Ucraina. Însă Rusia este astăzi o țară total diferită de cea de acum un sfert de secol, când nu a putut preîntâmpina dezintegrarea Iugoslaviei.

În funcție de greutatea și consecvența cursului său politic depinde dacă Ucraina va urma calea țării vecine din Balcani spre haosul războiului civil și prăbușire sau va reuși să supraviețuiască.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?