X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3994

Tarlev: Fără școală satul moare (VIDEO)

17 apr. 2014,, 17:18   Societate
4190 1
Foto: noi.md
„Optimizare, reformă – sînt cuvinte bune în esență. Însă este o rușine să te acoperi cu aceste cuvinte atunci, cînd închizi școlile din localitățile rurale, sortind satul pieirii și lipsind generația viitoare de studii de calitate”, a declarat pentru NOI.md fostul prim-ministru al Moldovei Vasile Tarlev.

Interlocutorul a calificat situația social-economică actuală ca fiind una tensionată și s-a arătat nedumerit de multiplele declarații ale funcționarilor de rang înalt privind creșterea bunăstării populației.

„Se înșeală amarnic, considerînd că oamenii îi cred și că aceasta este o reclamă a guvernării lor. Mai degrabă este o antireclamă. Te poți convinge ușor de acest lucru, dacă lași liniștea biroului și mergi la sat și discuți cu localnicii”, a spus Vasile Tarlev.

Referindu-se la lichidarea școlilor și situația în care se află actuala generație de pedagogi, politicianul a amintit cum a început renașterea școlilor de la sate, distruse în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

„Se construiau grădinițe de copii, școli, case de cultură, puncte medicale. Credincioșii cum puteau restaurau bisericile. Și abia după asta a început dezvoltarea intensă a localităţilor. Acum, însă, totul se face pentru a distruge satele, care și așa au rămas, practic, fără locuitori care au plecat masiv în căutarea unui loc de muncă”, a menționat Vasile Tarlev.

„Astăzi învățătorii, care cîndva erau cei mai respectați oameni din sat, au devenit niște prigoniți săraci. Atunci de ce să ne mire faptul că tineretul de astăzi nu dorește să lucreze nu doar în școlile de la sate, dar și în instituțiile de învățămînt de la oraș? Ce viitor are țara în condițiile, cînd în mare parte populaţia este agramată, rămîne o întrebare retorică. Astfel, noi îi condamnăm pe cetățenii noștri să devină lachei în țările dezvoltate”, a conchis Vasile Tarlev.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?