Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Formuzal la Sankt Petersburg: Găgăuzia este un model de succes de polietnie

17 apr. 2014,, 14:39   Politică
3956 0
Foto : vfokuse.md
„În Găgăuzia, care se află la intersecția lumii turcice și celei slave, fiind influențată de cel puțin trei centre de putere (Turcia, Rusia, Europa), s-a reușit edificarea unui model de succes de polietnie în care în loc de conflicte are loc interferarea intereselor, de pe urma cărora găgăuzii au de cîștigat triplu”, a declarat bașcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, în cadrul forului internațional de la Sankt Petersburg, transmite NOI.md cu referire la serviciul de presă al liderului de la Comrat.

Delegația Găgăuziei participă la Forumul „Perspectiva economică eurasiatică”, care se desfășoară la Sankt Petersburg, cu susținerea Dumei de Stat a Federației Ruse și este prezidată de spicherul Serghei Narîșkin.

„În activitatea sa de politică externă Găgăuzia se conduce de conceptul „centurii statelor prietenoase”. Aceasta înseamnă că, în afară de cooperarea avantajoasă cu partenerii străini, Autonomia Găgăuză își pune scopul de a întări statutul Rusiei și unor alte puteri regionale în calitate de garanți ai existenței Găgăuziei”, a menționat Formuzal.

Totodată, bașcanul a precizat că „modelul găgăuz” are și unele riscuri. „În primul rînd, este vorba de dependența de conjunctura politică determinată de puterea centrală de la Chișinău. De aici rezultă un șir întreg de fenomene negative: ritmurile de migrație ale populației, care sînt greu de temperat, riscuri pentru economie, dependența de scandalurile politice de la Chișinău”, a subliniat Formuzal.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?