X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Experţii: Adresarea Transnistriei către Putin confirmă că RMN este doar un instrument de exercitare a presiunii asupra Moldovei

17 apr. 2014,, 11:10   Societate
2825 4
Foto: timpul.md
"Noua adresare a Sovietului Suprem al Transnistriei către preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, confirmă, o dată în plus, că regiunea separatistă este doar un instrument de exercitare a presiunii asupra Moldovei", consideră analistul politic Oazu Nantoi.

Solicitat de corespondentul "Infotag" expertul a amintit că "din momentul apariţiei aşa-zisei RMN, ea a fost întreţinuta Moscovei".

"Sensul existenţei sale s-a conturat mai bine în 2003, cînd se pregătea semnarea "Memorandumului Kozak" ‒ planului de federalizare a Moldovei. La baza acestui document a fost pus postulatul ‒ controlul Moscovei asupra Chişinăului. Atunci nu s-a reuşit acest fapt şi acum se întreprinde un atac nou", consideră politologul.

Potrivit opiniei lui, "din Rusia a fost dat ordin de îndeplinire a mişcărilor ritualice pe direcţia "autodeterminare", ceea ce se şi îndeplineşte obedient de demnitarii de la Tiraspol, dar nu ameninţă restul Moldovei".

"Însă, dacă Rusia putiniană se va decide să meargă mai departe, decît preluarea Crimeii, în cazul destabilizării Ucrainei, atunci şi în Transnistria, respectiv, în toată Moldova, pot apărea focare de tensiuni", a menţionat Nantoi.

Expertul Vitalie Andrievschi consideră că în spaţiul post-sovietic are loc formarea fîşiei "Lumea rusă": de la Crimeea pînă la sud-estul Ucrainei.

"Există oameni influenţi în anturajul lui Putin, care ar dori să includă în acest spaţiu şi Transnistria. Dar cred că Putin încă nu a luat o astfel de decizie", a spus expertul.

Politologul presupune că recunoaşterea Transnistriei "este posibilă, dar doar "la pachet", de exemplu, cu republica Doneţk".

"Atît timp, cît Kremlinul este convins că prin Transnistria poate controla Moldova, RMN nu va fi recunoscută. Imediat ce această convingere va dispărea, se va începe dezmembrarea Moldovei şi prima se va desprinde Transnistria, mai apoi Găgăuzia şi altele. Deocamdată Putin şi echipa lui merg evident nu pe calea Uniunii Eurasiatice şi cred că acest fapt l-au înţeles deja şi cei din Kazahstan şi din Belarus. Are loc realizarea unui proiect nou ‒ "Lumea rusă", promovarea ideii slave şi unirea în jurul acesteia", consideră Andrievschi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?