Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

România ar EXCLUDE din formatul de negocieri '5+2' Transnistria, Ucraina și OSCE

17 apr. 2014,, 10:34   Politică
3332 2
Foto : ziarulring.ro
Președintele României, Traian Băsescu, s-a pronunțat pentru modificarea formatului de negocieri '5+2' care să fie „mult mai suplu”. Potrivit șefului statului român, acesta ar fi trebuit să fie compus din UE, SUA, Rusia și Republica Moldova, adică fără Ucraina, OSCE și Tiraspol. „Îl văd mult mai suplu — Rusia, UE, SUA și Chișinăul ca parte afectată. Tiraspolul nu are ce căuta pentru că nu este o reprezentanță legitimă a cuiva”, a declarat Traian Băsescu, citat de Agerpres.

Totodată, el s-a pronunțat în favoarea unor negocieri mai ample între Chișinău și Moscova în această privință. „Este clar că una dintre chei este la Moscova. Or, cu Moscova trebuie discutat foarte serios. Aș pune mai mult accent pe negocierea dintre Chișinău și Moscova decît pe formatul '5+2' ', potrivit președintelui român.

Întrebat dacă Republica Moldova se va putea integra în UE cu un conflict înghețat, Traian Băsescu a arătat că Uniunea Europeană are deja precedentul Ciprului și nu va mai permite să importe conflicte pe teritoriul său. „Vă dau un răspuns cinstit și foarte ferm — exclus. Se poate negocia, se poate orice, numai nu se poate intra în UE cu un conflict înghețat pe propriul teritoriu”, a afirmat Băsescu.

'5+2' ', potrivit președintelui român.
Traian Băsescu a sugerat că Republica Moldova ar trebui să examineze posibilitatea de a renunța la statutul de neutralitate. „Republica Moldova și-a declarat neutralitatea, dar ca să fii neutru trebuie să te ia în seamă și ceilalți și să-ți garanteze integritatea teritorială. Dar Republica Moldova s-a declarat stat neutru, dar are un conflict pe propriul teritoriu”, a spus Băsescu, susținînd că „trebuie o opțiune mai fermă a politicienilor de la Chișinău” în această privință.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?