Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Lazăr și „promisiunile” lui...

17 apr. 2014,, 10:14   Economie
6201 8
Foto: puls.md
„Cu cît mai aberantă este minciuna, cu atît mai ușor lumea crede în ea! Se pare că cei de la guvernare au ales această doctrină în dialogul cu propriul popor. Or, cum altfel poate fi explicată recenta promisiune făcută de ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, la un post de televiziune, de a asigura aprovizionarea neîntreruptă a Moldovei cu gaze naturale datorită livrărilor reversive din Europa în Ucraina?”, a declarat pentru NOI.md doctorul în economie, colaboratorul științific superior al Institutului de Cercetări Economice din cadrul Academiei de Științe a Moldovei, Mihail Poisic.

Interlocutorul a amintit că problema livrărilor reversive de gaze naturale din Europa în Ucraina încă nu a fost rezolvată. România a renunțat la această idee, iar Slovacia a ridicat întrebarea achitărilor pentru aceste livrări, avînd în vedere incapacitatea de plată a Ucrainei. Situația cu Germania la acest capitol la fel încă nu este clară.

„Este destul de posibil ca Rusia să închidă robinetul la gazoduct, dacă Ucraina nu va achita şi în continuare consumul de gaze naturale și va fura din combustibilul care tranzitează teritoriul ucrainean în drum spre Europa. Despre aceasta a atenționat președintele Rusiei Vladimir Putin în scrisoarea adresată guvernelor statelor europene. Nu cred că Europa va salva Ucraina prin livrări reversibile, însă dacă acest lucru se va întîmpla, cît ne va costa acest serviciu?”, se întreabă economistul.

„De fapt, asemenea promisiuni optimiste au devenit deja ceva obişnuit pentru demnitarii de rang înalt. Același Lazăr și-a însușit meritul pentru reducerea prețului de procurare a energiei electrice din Ucraina, însă avînd în vedere refuzul furnizorilor de a-și îndeplini angajamentele contractuale cu participarea intermediarilor particulari, putem presupune că nu e vorba de o victorie, ci de un eșec. Ministerul Combustibilului și Energeticii al Ucrainei a informat atunci că partea moldovenească tergiversează negocierile, făcînd lobby pentru includerea în schemele de livrare a unor intermediari particulari și excluderea din acest proces a Companiei de Stat „Energocom”. Datorită schemelor de corupție intermediarul particular putea cîștiga cîte 7 dolari la fiecare MWh sau 2,1 milioane de dolari pe an”, a precizat Mihail Poisic.

Expertul a amintit și despre recenta promisiune a ministrului Economiei privind creșterea PIB-ului în anul 2014 cu 4% și despre prognoza FMI, care a redus această prognoză de creștere pînă la 2%. A amintit Mihail Poisic și despre promisiunea premierului Iurie Leancă de a procura energie electrică din Ucraina la un preț de două ori mai mic, decît anterior..

„Numai că uită „bravii” noștri funcționari că fraza ministrului Propagandei al Germaniei naziste, Goebbels, pe care am menționat-o la începutul discuției, capătă un al doilea sens: cu cît mai ușor cred oamenii în minciună, cu atît mai eficientă este dezmințirea acesteia, cu atît mai dureroasă este dezamăgirea celor înșelați și cu atît mai crudă este răzbunarea lor. Iar pe fundalul rezultatelor actualei guvernări și a tuturor acestor promisiuni despre viitorul luminos nu este deloc complicat de anticipat rezultatele alegerilor parlamentare din acest an. Cu condiția că nu vor folosi din nou doctrina, de data asta doctrina lui Stalin: Voi ați cîștigat alegerile, iar eu – numărarea voturilor”, a conchis Mihail Poisic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?