Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Roma a "îmbătrînit" cu un secol

17 apr. 2014,, 00:55   Externe
4920 0
Foto : polit.ru
Săptămîna viitoare Roma va aniversa a 2767-a zi de naștere. Conform traditiei antice, frații Romulus și Remus au fondat orașul la 21 aprilie 753 î.Hr. Cu toate acestea, istoricii știu demult ca primele așezări de pe situl actual al orașului au apărut înainte de această dată. Recent, arheologii au descoperit încă o confirmare a acestui fapt.

În publicația italiană Il Messangero, arheologul Patrizia Fortini, reprezentant al Direcției Generale a Patrimoniului Arheologic de la Roma, care conduce săpăturile de pe Forumul Roman, a vorbit despre descoperirea unui zid din blocuri de tuf vulcanic, care a fost construit între secolele VIII și IX î.Hr. Se presupune că zidul încadra canalul prin care apele subterane de pe colina Capitoliu coborau în rîușorul Spina, care se varsă în Tibru. Lîngă zid arheologii au descoperit fragmente de veselă ceramică și cereale. Anume ceramica a permis datarea descoperirii.

Zidul descoperit, potrivit Patriziei Fortini, este mai vechi decît Comitium – locul adunărilor poporului și faimoasa Piatră Neagră – bucata de tuf cu inscripție latină arhaică găsită în 1899. Pe Comitium, potrivit tradiției romane, se afla copacul sub care lupoaica i-a găsit pe Romulus și Remus. Piatra neagră, potrivit gramaticului latin din secolul II, Festus, care se baza pe surse anterioare, marca locul asociat cu moartea lui Romulus.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?