X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3994

Chișinău – Tiraspol: sîntem sortiți să trăim împreună (VIDEO)

16 apr. 2014,, 17:05   Economie
6243 1
Foto: noi.md
„Declarațiile permanente făcute de reprezentanții nerecunoscutei RMN privind blocada economică impusă de Moldova, delicat vorbind, nu sînt corecte”, a declarat pentru NOI.md directorul executiv al Centrului de Investigații Strategice și Reforme, Galina Șelari.

Interlocutoarea recunoaște că introducerea de către Chișinău a accizelor la import pentru agenții economici din Transnistria a fost o greșeală și este foarte bine că ea a fost reparată la timp. Cît privește dezvoltarea economică, problemă e cu totul în altceva: în deschiderea prea mare a economiilor ambelor regiuni, într-o măsură mai mare chiar a economiei Transnistriei.

„Noi depindem în totalitate de import pentru producție, care este orientată în exclusivitate pentru export. Diferența constă doar în faptul că în Transnistria lipsește în totalitate producție pentru consum intern. Noi suferim de aceeași boală, numai că ea decurge în mod diferit. Interesant e altceva. Situația din economia ambelor regiuni întotdeauna a depins la modul direct de relațiile dintre părți: dacă relațiile sînt normale – economia funcționează normal și invers. Cu alte cuvinte, noi sîntem sortiți să trăim împreună”, consideră Șelari.

Potrivit economistei, unele cifre arată că Transnistria chiar întrece Moldova. Astfel, în Transnistria producția pe cap de locuitor constituie 1500 de dolari SUA, iar în Moldova – mai puțin de o mie de dolari. În anul 2013, volumul exportului din Moldova a depășit 2 miliarde de dolari, iar din Transnistria – 600 de mii de dolari, însă pe cap de locuitor acest indice constituie 700 și 1200 de dolari, respectiv.

„Această situație se explică prin faptul că în Transnistria s-au păstrat unele insulițe ale industriei: Uzina Metalurgică Moldovenească, Centrala de la Cuciurgan, Combinatul de Textile din Tiraspol, nu rău activează întreprinderile din Rîbnița. Și indicii de producție, respectiv, volumul exportului, ar putea fi mai mari, dacă aceeași uzină metalurgică ar funcționa la capacitate maximă. Așa că mai repet o dată: nu poate fi vorba despre niciun fel de blocadă economică a Transnistriei din partea Chișinăului”, a conchis Șelari.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?