Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

Susarenco: Pentru a satisface doleanța găgăuzilor va trebui modificată Constituția

16 apr. 2014,, 15:58   Politică
4461 2
Foto: tribuna.md
„Pentru a satisface solicitarea deputatului Adunării Populare a Găgăuziei, Ivan Burgudji, de a oferi autonomiei o cotă din cinci mandate în Parlamentul Republicii Moldova, este necesar de modificat Constituția țării”, a declarat pentru NOI.md fostul judecător al Curții Constituționale, Gheorghe Susarenco.

Solicitarea a fost înaintată la prima şedinţă a grupului de lucru pentru examinarea problemelor referitoare la statutul unităţii teritoriale autonome.

Gheorghe Susarenco a explicat că modificarea Codului electoral nu va permite ca Autonomiei Găgăuze să-i fie oferită cota de mandate solicitată. Pentru aceasta este necesar de modificat „cel puțin articolul 61 din Constituție, care stipulează că Parlamentul este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat”.

„Posibil, pentru detensionarea situației și stabilirea unor relații normale între autoritățile centrale și autonomie ar fi util de mers în întîmpinarea găgăuzilor, însă pentru aceasta trebuie de modificat Constituția RM, ceea ce este imposibil într-un an electoral”, a subliniat Susarenco.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?