Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Tineri jurnalişti din CSI au participat la festivalul „Întîlnirile de pe Volga – 25”

25 mar. 2014,, 09:00   Societate
17499 3
jurnalişti din CSI au participat la festivalul
Foto: everydayjournalism.com
Anual, în Rusia şi ţările CSI au loc circa o sută de festivaluri şi reuniuni ale cluburilor foto, studii de cinema şi presă pentru tineret. Potrivit tradiţiei, viitori fotografi, maeştri de televiziune, de cinema şi publicaţii sînt găzduiţi în oraşul Ceboksarî, unde anual au loc două festivaluri ale publicaţiilor pentru tineret „Întîlnirile de pe Volga” („Волжские встречи”).

În capitala Ciuvaşiei au venit reprezentanţi ai 27 de studiouri – de la Severodvinsk pînă la Krasnodar şi Peatigorsk, de la Kaliningrad şi Cita. Festivalul a fost susţinut de Liga Tinerilor Jurnalişti din Federația Rusă, Agenţia de Creaţie „Iunpress” (Moscova) şi Forumul rus deschis al creaţiei cinematografice de copii şi tineret „Bumerang”. Din nou, tinerii şi conducătorii lor au fost cazaţi, la nivel înalt, la centrul curativ „Rosinka” – una dintre cele mai confortabile şi moderne tabere pentru copii.

Programul evenimentului a fost unul încărcat: lecţii interesante şi utile, jocuri de afaceri, activitate creativă, discuţii informale. Lecţiile de dicţie şi de interviu, oferite de prezentatorul de la „Pervîi Kanal”, Mihail Vereşciaghin, au rămas în memoria tuturor participanţilor. „Eu îi învăţ pe copii şi adolescenţi cultura vorbirii. Fiecare om trebuie să-şi dezvolte dicţia, indiferent ce vrea să devină. În viaţa modernă, din păcate, noi uităm de pronunţarea corectă a cuvintelor şi de accente. Toate aceste neajunsuri pot fi transformate în avantaje, dacă există dorinţă”, a spus Mihail Vereşciaghin.

Participanţii la festival au remarcat nivelul înalt al master-classurilor oferite de Karina Timoşenko (VGIK), Roman Bakanov (Universitatea Federală din Kazan) şi Vladimir Semionov (studioul foto „Smena”). Tinerii jurnalişti şi fotografi au pregătit publicaţii, emisiuni televizate, filme şi slide-show-uri pe anumite teme. Zilnic, avea loc prezentarea şi discutarea fotografiilor, materialelor video şi publicaţiilor, aduse de participanţii la festival.
Timp de două zile, participanţii au beneficiat de lecţiile cunoscutului psiholog şi trainer pentru copii Marcel Pascal din Chişinău. În prima zi au fost organizate jocuri în curtea taberei „Rosinka”, iar a doua zi participanţii au plecat la o şcoală dintr-un sat din raionul Kanaşski, unde au fost organizate jocuri ruseşti şi ciuvaşe pentru copii.

Participanţii au aflat foarte multe lucruri noi despre tradiţii şi jocuri. „Eu am frecventat jocul „Şapte secrete ale comunicării” şi mi-a plăcut foarte mult Marcel: el ne-a ajutat să ne exprimăm emoţiile. După o traumă suferită, îmi era greu să comunic cu oamenii, eram foarte închisă, însă datorită acestui training, toate temerile au rămas în trecut. Îi mulțumesc mult lui Marcel Pascal pentru toate acestea”, a relatat participanta la întrevederile de pe Volga Batalia Mîşeva, din oraşul Ceboksarî.

Potrivit unor jurnalişti din Ucraina, viaţa la festival a fost foarte activă. Chiar şi noaptea erau ţinute lecţii de jurnalism şi fotografie, la centrul de presă era în toi pregătirea materialelor video şi a ziarului, iar la 8 dimineaţa începea o nouă zi, plină de descoperiri, emoţii şi întîlniri!

De pe 1 pînă pe 5 mai, în oraşul Ceboksarî va avea loc partea de bază a Festivalului Internaţional al presei pentru tineret, a cluburilor cinematografice şi fotografice „Întîlnirile de pe Volga – 25”. În capitala Ciuvaşiei vor veni peste 400 de reprezentanţi ai redacţiilor de tineret şi ai studiourilor TV, cinema, de fotografii şi ai publicaţiilor. Peste 30 de traineri îşi vor împărtăşi experienţa cu tinerii. Organizatorii proiectului pregătesc un program pe măsură şi surprize interesante!

Timp de 25 de ani, la festivalul „Întîlnirile de pe Volga” au participat peste şapte mii de oameni din peste o mie de redacţii şi studiouri de tineret.

Autor: Nastia Kolganova
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?