Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

MAE al nerecunoscutei RMN explică intenția de a-i deposeda de proprietăți pe cetățenii moldoveni din regiune

21 mar. 2014,, 12:24   Societate
4153 0
Foto: noi.md
MAE al nerecunoscutei RMN a publicat pe site-ul său o explicație pe marginea situației privind utilizarea temporară de către agricultorii din Republica Moldova a terenurilor din raionul Dubăsari din RMN.

„Aceste probleme (prelucrarea de către cetățenii moldoveni a terenurilor amplasate după traseul Camenca-Tiraspol – n.a.) au apărut din cauză că fermierii din unele localități din raionul Dubăsari (Doroțcaia, Coșnița, Pohrebea, Pîrîta, Cocieri, Vasilievca, Molovata Nouă - n.a.). aflate sub jurisdicția temporară a Republicii Moldova, pretindeau la posibilitatea folosirii terenurilor amplasate pe teritoriul Transnistriei”, declară instituția.

Iată așa, simplu și clar: sub jurisdicția temporară a Moldovei. Ce se discută atunci în cadrul negocierilor în formatul „5+2”? Nu despre faptul ca Moldova "să revină în cadrul legal" al Transnistriei? Și mai departe în aceeași cheie: terenurile nu pot să le aparțină fermierilor moldoveni, deoarece în RMN nu există proprietate privată asupra pămîntului. Însă aici iarăși este o contradicție: ei înșiși, în același document, mai sus recunosc că, deși temporar, dar totuși localitățile și terenurile se află sub jurisdicția Moldovei.

În document se menționează că problemele prelucrării cotelor de pămînt ale fermierilor din satele din stînga Nistrului rămase sub jurisdicția Moldovei au apărut imediat după crearea așa-zisei RMN. În 2006, în procesul de soluționare a acestor probleme "s-au inclus și mediatorii din partea Federației Ruse, Ucrainei și OSCE, precum și observatorii din UE și SUA, care au contribuit la crearea și coordonarea unui mecanism temporar de utilizare a pămînturilor, care a detensionat situația. Înțelegerile prevedeau înregistrarea fermierilor moldoveni în organele transnistrene (administrația or. Dubăsari), cu eliberarea ulterioară a certificatului de atestare a dreptului de folosință temporară a terenurilor. Termenul certificatelor a fost de un an, însă, manifestînd înțelegere, conducerea Transnistriei, din proprie inițiativă, prin intermediul unui decret al președintelui RMN, a prelungit anual acțiunea autorizațiilor".

Despre gestul de bunăvoință este prea tare spus. Liderii gospodăriilor agricole din aceste sate ghiceau în fiecare an cu ce picior se va scula președintele. Au fost ani în care li se interzicea în general să prelucreze pămînturile arabile sau nu le permiteau, sub diferite pretexte, să-și transporte recolta. Totodată, angajații structurilor de forță din Transnistria nu se jenau să ia mită "pentru a nu observa încălcările".

Potrivit fermierilor, deseori, în final, costul acestor "servicii" depășea prețul recoltei. Și totuși terenurile erau prelucrate, fapt ce nu putea să bucure conducerea RMN. Și iată că, "timp de șapte ani din momentul elaborării în 2006 a mecanismului de utilizare temporară a terenurilor, s-au acumulat o mulțime de probleme practice mai vechi și de litigii juridice", se arată în documentul MAE de la Tiraspol.

În final, Transnistria a ajuns la concluzia că prevederile mecanismului temporar de utilizare a terenurilor, elaborat în 2006, și-au epuizat potențialul". Și a propus alt mecanism, care, de facto, le ia pămînturile cetățenilor Moldovei din stînga Nistrului. Argumentele părții moldovene privind necesitatea respectării înțelegerilor din 2006 nu au fost luate în considerație. Mai mult, transnistrenii au acuzat biroul lui Eugen Carpov de "neîndeplinire a înțelegerilor".


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?