Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3993

Studiu: O treime din migranții reveniți în Moldova completează rîndurile șomerilor

20 mar. 2014,, 09:00   Societate
4397 0
Foto: timpul.md
Circa o treime din moldovenii care s-au aflat la muncă peste hotare nu-și pot găsi un loc de muncă la baştină. Acestea sînt concluziile care rezultă din studiul efectuat de Organizația Internațională a Muncii.

Potrivit studiului, numărul migranților reveniți în patrie constituie 2,6% din numărul total al populației cu vîrste cuprinse între 15 și 64 de ani, majoritatea fiind bărbați din localitățile rurale.

Totodată, circa 40% din migranții reveniți în Moldova și-au găsit un loc de muncă, însă aproape o treime rămîn șomeri sau au un loc de muncă temporar. Potrivit datelor statistice, cele mai vulnerabile pe piața muncii sînt persoanele tinere care au revenit acasă de la munca de peste hotare.

Printre cele mai mari probleme ale reintegrării pe piața muncii din Moldova se numără salariile neatractive, lipsa locurilor de muncă în zonele rurale, discriminarea după criteriul vîrstei și cumătrismul.

În prezent, peste două treimi din muncitorii migranți moldoveni muncesc în Rusia. Pe locul doi se situează Italia, unde lucrează circa 20% dintre cetățenii moldoveni. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, Rusia și Italia sînt urmate de Spania, Israel și Canada.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?