Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3988

Țîrdea: Președintele Timofti, în cei doi ani de aflare la putere, așa și nu a devenit un arbitru național

17 mar. 2014,, 14:32   Politică
5052 10
Foto: glasul.md
Pe 16 martie s-au împlinit doi ani de la învestirea lui Nicolae Timofti în funcția de președinte al Republicii Moldova. Experții politici analizează prin ce s-au remarcat acești doi ani și cît de eficientă poate fi calificată activitatea lui Nicolae Timofti în această funcție înaltă.

„Este un președinte care nu are în Parlament o fracțiune proprie și, respectiv, nu are susținere politică”, a declarat pentru NOI.md expertul Bogdan Țîrdea. „Timofti este primul șef de stat care practic nu are împuterniciri și joacă o funcție pur formală, reprezentativă. De Timofti puține depind. El poate doar să decidă pe cine să-i decoreze, pe cine să-i amnistieze, pe cine dintre judecători să-i promoveze, iar în calitate de comandant suprem să mai facă uneori cîte o declarație. Unicul rezultat pozitiv al activității lui poate fi considerată remanierea sistemului judecătoresc. Trebuie recunoscut că de cîteva ori președintele a avut o poziție destul de activă și a refuzat să-i promoveze pe cîțiva judecători cu reputație dubioasă. În rest, activitatea lui poate fi considerată un eșec. El a promis să devină un arbitru național, adică să fie deasupra bătăliilor politice. Însă în loc de aceasta, Timofti a trecut în lagărul Alianței și de pe poziția AIE a criticat opoziția, uneori foarte dur, alteori „sub centură”.

În opinia lui Țîrdea, Timofti a jucat rolul decisiv în decizia Curții Constituționale, care a inclus Declarația de Independență în Constituția Moldovei și în modificarea articolului 13 al legii supreme privind denumirea limbii de stat.

„Timofti a promis să nu fie împotriva aflării Moldovei în componența CSI ca ulterior să declare că vectorul vestic este cel mai important”, a spus analistul.

„El a garantat armonie interetnică, însă ulterior i-a declarat aproape că dușmani ai Moldovei pe 50% din populația țării care se pronunță împotriva integrării europene și pentru aderarea la Uniunea Vamală. De asemenea, el în repetate rînduri i-a acuzat pe găgăuzi de separatism etc. Timofti este președintele țării cu cel mai scăzut rating – 1-2% - din istoria Moldovei. Declarațiile lui cu o conotație unionistă ne permit să afirmăm că Timofti este primul președinte unionist”, a menționat Țîrdea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?