Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Experți: Progresul în reglementarea conflictului transnistrean este nesemnificativ

13 mar. 2014,, 15:44   Societate
4114 0
Foto: noi.md
"În procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, în anul 2013 cele mai mici progrese au fost înregistrare la capitolul soluţionării conflictului transnistrean. Progresul a fost apreciat cu 1 punct din 5 posibile", susţin experţii Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT şi Centrului Analitic Independent "Expert Grup" care au elaborat publicaţia "Euromonitor – Sinteza principalelor acţiuni din 2013".

Potrivit agenţiei "Infotag", joi, în cadrul mesei rotunde "Procesul de integrare europeană a Republicii Moldova: progresele din 2013 şi provocările pentru 2014", directorul executiv al ADEPT, Igor Boţan, a menţionat că dacă în anul 2012 a fost reluat procesul de negocieri în formatul "5+2" şi a fost convenită agenda discuţiilor pentru soluţionarea conflictului, atunci în anul 2013 au avut loc evoluţii îngrijorătoare.

"Anul 2013 a fost marcat de conflicte în Zona de securitate, Federaţia Rusă a pus problema deschiderii unui consulat rusesc la Tiraspol, iar problema şcolilor cu predare în limba română din stînga Nistrului a reizbucnit. Toate aceste evoluţii au ridicat multe semne de întrebare şi îngrijorări", a spus Boţan.

În opinia expertului, anul 2013 a fost marcat şi de o subminare a încrederii reciproce dintre părţile implicate în conflict, în pofida tuturor eforturilor internaţionale pentru consolidarea măsurilor de încredere.

"În linii generale, anul trecut nu au fost obţinute rezultate semnificative în procesul reglementării transnistrene. Cele cinci runde de negocieri desfăşurate sub preşedinţia OSCE, deţinute de Ucraina, au avut un impact general pozitiv, însă progresele semnificative au lipsit. Formatul de negocieri 5+2 rămîne a fi unul de menţinere a stării de îngheţ a problemei transnistrene", consideră Igor Boţan.

Expertul a mai afirmat că lipsa progresului în vederea apropierii reglementării politice a conflictului a limitat posibilitatea de interacţiune şi în alte domenii, precum cel economic, social şi umanitar.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?