X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Experţi: Progresul înregistrat de Moldova în 2013 în procesul de integrare europeană este unul moderat

13 mar. 2014,, 15:23   Societate
4851 1
Foto: noi.md
Progresul înregistrat de Republica Moldova în anul 2013 în procesul de integrare europeană a ţării este calificat drept unul moderat, fiind apreciat cu un punctaj mediu de 3,2 puncte dintr-un maxim de 5 puncte. Aprecierea se regăseşte în publicaţia "Euromonitor – Sinteza principalelor acţiuni din 2013", elaborată de Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT şi Centrul Analitic Independent "Expert Grup".

Potrivit agenţiei "Infotag", joi, în cadrul mesei rotunde "Procesul de integrare europeană a Republicii Moldova: progresele din 2013 şi provocările pentru 2014", directorul executiv al ADEPT, Igor Boţan, a menţionat că procesul de integrare europeană a Republicii Moldova a început acum 12 ani, cînd denumirea Ministerului Afacerilor Externe a fost completată cu sintagma "și Integrării Europene".

"Am decis să facem un bilanţ al celor realizate în anul 2013, pentru că din acest an începe o etapă nouă în procesul de integrare europeană, iar rapoartele noastre ulterioare probabil se vor axa mai mult pe implementarea prevederilor Acordului de asociere, care urmează să fie semnat în acest an", a spus Boţan, exprimîndu-şi convingerea că ceea ce a început acum 12 ani trebuie continuat.

Raportul a relevat că în anul 2013 cele mai mari progrese au fost realizate în domenii precum politicile macroeconomice şi macrofinanciare, dreptul de stabilire şi dreptul societăţilor, relaţii comerciale, achiziţii publice, procedurile de evaluare a conformităţii.

În acelaşi timp, cele mai mici progrese au fost atestate în ceea ce priveşte soluţionarea conflictului transnistrean, combaterea corupţiei, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, transport, eliminarea restricţiilor şi optimizarea administrării.

"Progresul general al Republicii Moldova în procesul de integrare europeană poate fi apreciat ca unul moderat. Deşi au fost întreprinse multiple acţiuni, în special în ceea ce priveşte armonizarea cadrului legislativ naţional cu cel al UE, impactul acestor acţiuni nu este deocamdată vizibil. De aici şi progresul moderat înregistrat", a explicat directorul executiv al Expert Grup, Adrian Lupuşor.

Expertul a menţionat că printre riscurile majore în procesul de integrare europeană rămîn a fi competitivitatea scăzută a Republicii Moldova, incertitudinile în ceea ce priveşte implementarea Acordului de asociere în stînga Nistrului şi nivelul scăzut de informare a populaţiei în privinţa procesului de integrare europeană.

Raportul a relevat că un domeniu în care au fost înregistrate progrese moderate este cel al combaterii corupţiei şi reformării justiţiei – 2,6 puncte din 5 posibile şi, respectiv, 3 puncte din 5 posibile.

"Nivelul de percepţie a corupţiei în Republica Moldova continuă să fie înalt, în pofida eforturilor anticorupţie depuse de autorităţi. În ceea ce priveşte nivelul corupţiei în sectorul justiţiei, noi considerăm că acesta nu poate fi diminuat în lipsa unor mecanisme eficiente de responsabilizare a judecătorilor", a spus expertul ADEPT, Mariana Kalughin.

La capitolul bunăstării populaţiei, raportul a relevat că puterea de cumpărare rămîne a fi una foarte redusă, iar ajutoarele alocate sînt foarte mici în comparaţie cu cheltuielile minime necesare pentru supravieţuire. În rezultat, multe familii continuă să se bazeze pe remitenţele de peste hotare.

Consilierul municipal Victor Gurău a solicitat experţilor ADEPT şi Expert Grup "să nu manipuleze opinia publică", precizînd că "Moldova nu este implicată în procesul de integrare în UE, ci doar în procesul de apropiere faţă de UE".

"Atunci cînd Moldova va fi invitată să adere la UE, abia atunci vom putea vorbi despre un proces de integrare europeană", a subliniat Gurău.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?