Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Dorin Drăguţanu: Moldova nu îşi poate permite un curs liber flotant al leului

18 feb. 2014,, 13:11   Economie
4585 2
Foto: elldor.info
Moldova nu îşi poate permite, deocamdată, un curs liber flotant al monedei naţionale, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguţanu.

Solicitat de agenţia "Infotag", funcţionarul a spus că regulatorul nu poate da promisiuni că nu va interveni în situaţia de pe piaţa valutară. "Noi vom interveni, dar numai atunci cînd aceasta o va cere situația, motiv pentru care pe piaţa valutară de la noi se aplică un curs flotant administrat", a precizat el.

Guvernatorul BNM a spus că pentru investitorii care intenţionează să vină în Moldova este important să constate o stabilitate macroeconomică în ţară. "Investitorii serioşi, precum Banca Mondială şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, care acordă credite Republicii Moldova, doresc să ştie că investesc într-o economie în creştere, că economia moldovenească poate rezista unor provocări anumite şi chiar unor şocuri", a subliniat Drăguţanu.

Şeful BNM a accentuat faptul că pentru investitorii strategici este important nu doar faptul că în ţară impozitele sînt mici, facilităţile – mari, un curs fix sau o monedă puternică, dar şi ca "parametrii macroeconomici să fie stabili şi predictibili".

Drăguţanu a comparat cursul valutar cu o supapă care ajută economia să se adapteze la mediul exterior. "Nu poţi dori concomitent creştere în economie, dobînzi mici şi o monedă naţională puternică. Aşa ceva nu poate exista", a menţionat responsabilul, amintind că scopul principal al BNM este inflaţia targetată.

Pe parcursul ultimelor 24 de luni, BNM menţine inflaţia în limitele a 5% plus-minus 1,5%.

"În regiune există bănci centrale care au purces la targetarea inflaţiei şi au atins-o peste şapte-opt luni, pe cînd noi am început în urmă cu patru ani şi deja doi ani o menţinem în parametrii necesari", a conchis guvernatorul BNM.

Rezultatul inflaţiei în anul 2013 a fost de 5,2%, iar inflaţia medie pe an – de 4,6%. În anul 2014, potrivit prognozei BNM, inflaţia va constitui 5,4%, în 2015 – 4,8%.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?