Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Ministrul Justiţiei susţine că lucrurile în cadrul sistemului judecătoresc se îmbunătăţesc

18 feb. 2014,, 12:56   Societate
2630 0
Foto: noi.md
Lucrurile în cadrul sistemului judecătoresc din Republica Moldova se îmbunătăţesc, iar reformele în sistem se desfăşoară într-un ritm accelerat, în pofida scepticismului cetățenilor. Despre aceasta a declarat luni seară ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, în cadrul emisiunii Fabrika de la postul de televiziune Publika TV.

Potrivit agenţiei "Infotag", ministrul a menţionat că în ultimul timp, în rezultatul eforturilor autorităţilor, se simte o ameliorare în sistemul judecătoresc, dînd asigurări că după implementarea întregului pachet de legi anticorupţie, rezultatele vor fi evidente.

"În premieră pentru Republica Moldova sînt cercetaţi pentru diferite acte de corupţie sau hotărîri ilegale cinci judecători şi patru procurori, fapt care în urmă cu cîţiva ani era greu de imaginat", a spus ministrul, precizînd că în ultimii patru ani au plecat din sistem aproape o sută de magistraţi.

În ceea ce priveşte judecătorii care au încălcat legislaţia prin emiterea unor hotărîri ilegale, favorizînd atacurile asupra unor bănci, procurorul general, Corneliu Gurin, a dat asigurări că aceştia vor sancţionaţi.

"Cazul judecătorului de la Comrat care urmează să fie sancţionat disciplinar pentru abateri nu este singular. Mai sînt magistraţi care ar fi favorizat atacurile asupra unor bănci. Am să vă spun, în premieră, că urmează un dosar penal, pe numele unui judecător care, de asemenea, este implicat în astfel de cazuri, utilizîndu-se aceleaşi elemente", a spus Gurin, precizînd că judecătorii care admit încălcarea legislaţiei trebuie să ajungă fie în faţa Colegiului disciplinar, fie în faţa instanţei de judecată.

Oleg Efrim a anunţat că marţi Consiliul Superior al Magistraturii va discuta despre demiterea unui judecător. "Se propune demiterea unui magistrat de la Judecătoria Rîşcani care a fost implicat într-o altă preluare, din vara trecută, la Moldova-Agroindbank. Sperăm că CSM va valida această decizie", a menţionat Efrim.

Atît ministrul Justiţiei, cît şi procurorul general au afirmat că principala sarcină pentru anul curent în reformarea justiţiei este reforma procuraturii, iar accentul se va pune pe descentralizarea acestei instituţii.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?