Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3994

,,Afaceri lăuntrice” la MAEIE!

10 feb. 2014,, 17:49   Societate
14880 0
Foto: noi.md
Recent, Ambasada Republicii Moldova la Madrid a anunțat că, din luna februarie 2014, moldovenii din Spania pot primi la sediul misiunii diplomatice consultaţii juridice gratuite de la avocatul licenţiat în Regatul Spaniei Vladimir Gori, membru al Baroului de Avocați „Altonaga Abogados”.

Deși consultaţiile juridice sînt gratuite, Ambasada subliniază că oferă gratuit spaţiu și nu are nicio legătură cu stabilirea/reducerea taxelor în cazul în care cetăţenii sînt de acord ca avocatul menţionat mai sus să le preia dosarele în instanţe sau să le reprezinte interesele în faţa altor autorităţi.

Se precizează că în incinta Ambasadei nu se vor efectua niciun fel de plăţi și că misiunea diplomatică moldovenească nu poartă răspundere pentru calitatea consultaţiilor juridice oferite moldovenilor, inclusiv a celor gratuite. Totodată, reprezentanța diplomatică recomandă cetățenilor să anunțe Ambasada despre eventualele nemulțumiri și iregularităţi.

De fapt, un diplomat moldovean, lucrînd în străinătate cu dosarul consular, ar trebui să cunoască legile țării de reședință, în special cele care se referă la domeniile consulare, pentru a oferi asistență informațională migranților noștri.

Tot ei, inclusiv ambasadorul, în timpul îndeplinirii obligațiilor de muncă, sînt datori să nu admită situații de conflict de interese (ordinul MAEIE nr. 1183-b—142 din 19.11.2009).

Astfel, făcînd abstracție de la presupusele beneficii informaționale pentru cetățenii moldoveni din Spania, lipsa unei proceduri de concurs și a unei proceduri legale de dare în chirie de către misiuni a unor astfel de spații persoanelor fizice sau juridice, creează impresia unui precedent acut pentru serviciul diplomatic moldovenesc, care intră în contradicție cu prevederile legislației moldovenești în domeniul conflictelor de interese etc.

Citind anunțul Ambasadei, unii își vor aduce aminte de cazul plăcuțelor cu numere diplomatice oferite de Ambasada Republicii Moldova la Moscova, precum și de cel al taxelor pentru serviciile intermediare de la fostul Consulat General al Republicii Moldova la Bologna, în urma căruia a fost rechemat consulul Nucă și readus în funcție la ministerul de externe – instituție a cărei imagine a avut de suferit atît în rîndul migranților, cît și al cetățenilor moldoveni în ansamblu.

Autor: Doru Galben
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?