X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Expert: Plahotniuc încearcă să-l convingă pe Voronin de formarea unei alianţe cu PD

4 feb. 2014,, 11:46   Politică
10342 16
Foto: tribuna.md
Analistul politic Bogdan Țîrdea consideră că în ultima perioadă partidele politice au început să se pregătească intens de alegerile parlamentare din acest an. Într-o postare pe blogul său personal, Țîrdea opinează că situația în interiorul coaliției proeuropene ar putea deveni critică din cauza scandalurilor de corupţie, dar și a reacției puțin convingătoare a liderilor politici la acestea.

Potrivit analistului, Partidul Democrat are probleme serioase și încearcă să găsească soluții pentru obține voturi la alegerile parlamentare. În acest sens, Țîrdea susține că democrații mizează pe votul mixt, pe crearea unui bloc electoral sau pe formarea unei alianțe cu PCRM.

„Circulă tot mai multe zvonuri precum că Plahotniuc încearcă să-l convingă pe Voronin de formarea unei alianţe cu PDM. O variantă ar fi includerea a 10-15 inşi ai oligarhului pe listele PCRM. Există o singură problemă: gruparea mlado-comunistă. Încă cîţiva inşi ar putea fi incluşi pe listele PL. Aici e mai simplu. Plahotniuc analizează şi scenariul lansării unui proiect politic paralel, un fel de PLDM-2, condus de A. Tănase, V. Nagacesvchi, V. Osipov, V. Catană, T. Cîrnaţ şi alţii. Doar că proiectul ar putea să nu prindă din lipsă de timp şi din cauza regimului fără vize, pe care-l va capitaliza PLDM”, a explicat Țîrdea.

Pe de altă parte, analistul este convins de faptul că liderul PLDM, Vlad Filat, nu va accepta ideea creării unui bloc electoral între partidele de coaliție la alegeri. Potrivit analistului, liberal democrații au șanse mari să obțină majoritatea voturilor electoratului pe segmentul de dreapta.

„PLDM va pedala ideea europeană la maximum. În iunie-iulie, PLDM şi în special Leancă şi Gherman vor trîmbiţa că au obţinut regimul fără vize. Dacă PLDM va lansa mişcarea proeuropeană, aşa cum a promis anterior, ar putea acumula majoritatea voturilor de pe segmentul de dreapta. Acest demers le-ar putea asigura poziţii aproape monopoliste pe segmentul proeuropean”, a remarcat Țîrdea.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?