Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Regim fără vize: Cum vor putea călători moldovenii în Europa (VIDEO)

20 ian. 2014,, 10:17   Societate
17650 4
Foto : whitehimal.tv
Regim fara vize, dar nu pentru toți și peste tot. In primavara, atunci cînd ne promit oficialii ca vom merge liber in Europa, vom putea calatori doar cu pasaportul biometric. Acum insa, doar unul din cinci moldoveni au acest document. In plus, nu vom putea merge in țări precum Marea Britanie sau Irlanda.

Mai mult, calatoria fara viza se refera la o perioada scurta de timp.

Daca insa calcam linia, Uniunea Europeana s-ar putea răzgîndi si ar putea reintroduce vizele.

Daca vom avea regim liberalizat de vize in primavara, așa cum ne promit oficialii, doar unul din 5 moldoveni va putea calatori in Europa. Si asta pentru ca doar 700 de mii de cetateni din 3 milioane jumatate au pașapoarte biometrice.

Iar altii nici n-au auzit vreodata de pașaport biometric.

Totodata, din toamnă pasapoartele nu vor fi doar biometrice, dar si de alta culoare - bordo, exact ca in Uniunea Europeana. Noile documente vor fi mai sigure si vor contine mai multa informatie.

De la 1 ianuarie in Republica Moldova se perfecteaza doar pasapoarte biometrice. Documentul costa 700 de lei. Luna trecuta si-au facut pasapoarte aproape 15 mii de cetateni. Pentru ca sa avem regim fara vize, atat Parlamentul European, cat si Consiliul de Ministri trebuie sa ajungă la un consens prin procedura de co-decizie. Prin urmare, guvernele europene vor trebui să-și dea acordul înainte ca regimul de vize să fie eliminat.

Textul aprobat ar urma să intre în vigoare la 20 de zile dupa ce va fi publicat in Monitorul Oficial al Uniunii Europene. Potrivit oficialilor europeni, propunerea ar urma sa fie adoptată înainte de alegerile europarlamentare din mai.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?