X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Pavlicenco: Deputații români se vor gîndi la ”pași concreți privind unirea”

17 dec. 2013,, 12:51   Societate
3739 0
Foto: unica.md
Parlamentul României a avizat negativ inițiativa unioniștilor privind acordarea cetățenilor Republicii Moldova unui statut special pe teritoriul României.

Consiliul legislativ al Parlamentului României a indicat că bugetul țării nu prevede alocarea mijloacelor pentru ”acordarea cetățenilor RM unui statut juridic special, care i-ar evidenția în comparație cu alți cetățeni străini”, iar instituirea unor relații speciale între România și cetățenii moldoveni contravene actualei redacții a Constituției României.

Totodată, unele prevederi ale proiectului respectiv de lege contravin angajamentelor internaționale ale României și directivelor UE.

Solicitată de NOI.md să comenteze această decizie, președintele Partidului Național Liberal din Moldova, Vitalia Pavlicenco, și-a exprimat regretul, însă consideră că partidele politice din Parlamentul României de acum încolo se ”vor gîndi la pași concreți privind unirea celor două state românești”.

”Totuși nu înțeleg de ce au luat asemenea decizie, pentru că era o inițiativă bună. Noi am dorit ca cetățenii Republicii Moldova să beneficieze de mai multe posibilități pe teritoriul României, cu atît mai mult că Rusia aplică măsuri severe pe teritoriul său față de cetățenii noștri. Cred că deputații români au decis astfel pentru a trece mai rapid și mai responsabil la perspectivele de pregătire a unirii celor două state românești, evitînd toate etapele spre realizarea acestui scop. Cu atît mai mult, că nu doar Băsescu a vorbit despre aceasta, dar și încă trei partide din cele patru partide reprezentate în Parlamentul României au declarat despre necesitatea creării României Mari, care să includă și RM”, a menționat Pavlicenco.

Președintele PNL consideră că pentru Moldova perspectiva aderării la UE este foarte departe, iar unirea cu România va fi pentru noi ”deschiderea ferestrelor într-o încăpere plină de mucegai”.

Proiectul de lege ”Despre statutul cetățenilor Republicii Moldova pe teritoriul României” a fost propus în Parlamentul României la inițiativa Platformei civice ”Acțiunea-2012”, în cadrul campaniei ”Întoarcem Basarabia acasă”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?