Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

În noaptea de 12 spre 13 decembrie se ghiceşte ursitul. Dar voi cum ghiciți?

12 dec. 2023,, 18:30   Societate
4746 3

În popor se spune că în noapte de Sfîntul Andrei, de pe 12 pe 13 decembrie, se întămplă lucruri ciudate şi minuni, ce pot deschide taina viitorului.

Din timpurile străvechi, de pe 13 pînă pe 19 decembrie se obişnuia să se ghicească. Pe parcursul lunii, mulţi încercau să-şi afle soarta. Potrivit tradiţiilor populare, cele mai potrivite zile pentru ghicit se cocoteau sărbătorile de Sfîntul Andrei, Revelion şi ajunul Crăciunului, Sfîntul Vasile şi Bobotează. Oamenii credeau că ghicitul în aceste zile nu e păcat.

În noaptea de 12 spre 13 decembrie, fetele şi femeile îşi ghiceau soarta şi încercau să afle numele ursitului. Multe metode de ghicit se bucură de popularitate şi astăzi. Alegeţi una!

1. Cum să-ţi vezi ursitul în somn. Pentru ca să aveţi aşa un vis trebuie să vă pieptănaţi înainte de somn, pronunţînd următoarele cuvinte: „Ursitule, vino la mine”. După aceasta, puneţi pieptenele sub pernă şi să încercaţi să vă închipuiţi cum arată viitorul soţ. Mai este şi altă metodă de a-ţi veea ursitul în somn. Pentru aceasta, tînăra pune sub pernă pieptenele, cărţile de joc – toţi craiii, în afară celui de pică. Dimineaţa, fata trebuie să scoată o carte, care îi va spune cum va fi mirele. Dacă craiul e de „roşu” sau de „dobă”, atunci soţul o va iubi şi o va cinsti. Iar dacă e de „cruce”, atunci soarta ei va fi vitregă şi nu va avea noroc.

2. Dacă vreţi să aflaţi numele viitorului partener, luaţi cîteva foi de hîrtie, pe fiecare dintre ele scrieţi cîte un nume de bărbat şi puneţi-le, să zicem, într-o pălărie, cutie, sau ciorap. Amestecaţi şi luaţi o foaie. Numele scris va fi numele ursitului.

3. O altă metodă de a afla viitorul. Seara se scoate pe fereastră un prosop şi se spune: „Ursitule, vino şi te şterge”. Dimineaţa, prosopul este verificat. Dacă e uscat, atunci veţi mai sta fată mare încă un an, însă dacă e umed, atunci timp de 12 luni vă veţi căsători.

4. Pentru a afla cînd fata trebuie să se pregătească de nuntă, în vechime se turna apă într-un pahar. Lîngă acesta se puneau două lumînări. Se lua o verighetă (putea fi a mamei sau a bunicii) şi se lega de propriul fir de păr sau de o aţă subţire. Inelul se cobora în pahar, astfel ca să nu intre în apă. După aceasta, fetele ascultau – inelul trebuia să lovească pereţii paharului şi să sugereze numele ursitului. Dacă numele nu putea fi desluşit, atunci trebuia de ţinut minte de cîte ori a lovit inelul în pahar – la această vîrstă fata va fi cerută în căsătorie.
Ce soartă ne așteaptă?

- În perioada sărbătorilor de iarnă (la ruşi – din ajunul Crăciunului pînă la Bobotează), se ghicea nu numai ursitul, dar şi soarta. Iată una dintre metode. Într-o cană se topea ceară, într-o farfurioară se turna lapte şi se puneau în pragul locuinţei. Totodată, trebuiau spuse următoarele cuvinte: „Stăpînul meu, vino în prag să bei lapte şi să mănînci ceară”. Odată cu ultimele cuvinte, laptele trebuia turnat pe ceara topită. După asta trebuia examinat desenul obţinut in ceară. Dacă se arăta o cruce, atunci pe cea care a ghicit sau pe familia ei o aşteptau boli, probleme şi neplăceri. Dacă ceara „înflorea” ca o floare, atunci aceasta prevestea căsătorie, un nou partener, prieten, tutore. Dacă în farfurie apărea un animal, atunci pe cea care a ghicit o aşteptau drumuri, călătorii îndepărtate. Dacă ceara era sub formă de steluţe, atunci aceasta prevestea un mare noroc în viaţă, afaceri, starea financiară.

- În Rusia străveche, pentru a afla viitorul, fetele mergeau pe uliţe şi ascultau sunetele. Dacă se auzeau clopote, atunci ele puteau spera la o căsătorie în viitorul apropiat, dacă auzeau certuri, atunci viaţa de familie se aştepta a fi una nefericită şi tristă. Însă în zilele noastre această metodă poate fi schimbată. Acum, fetele pot umbla prin scară, ascultînd pe la uşile apartamentelor ce fac vecinii. Lîngă fiecare uşă pot fi auzite lucruri interesante, ce vor prezice unele evenimente din anul viitor.

- Pentru a afla soarta, se lua un inel din aur, se cufunda într-un pahar cu apă şi se scotea noaptea la ger (acum se poate de pus în congelator). Dimineaţa se verifica rezultatul. Dacă apa îngheţată era fără ridicături, atunci aceasta prevestea o viaţă fără copii. Ridicăturile reprezintă copiii – cîte vor fi atîţia copii (băieţi) vor avea. Dacă pe suprafaţa îngheţată apar doar gropiţe – atunci se vor naşte numai fetiţe.

Se consideră că dacă în acea zi şi în ajunul Crăciunului se va arăta una şi aceeaşi persoană, atunci ghicitoarea este corectă şi se va îndeplini. Pentru aceasta, fata trebuie să se pregătească. Ea nu trebuie să mănînce carne, doar pîine şi apă, dar cel mai important - în ziua ghicitului toţi cei apropiaţi trebuie să fie sătui. Ghicesc doar fetele sau femeile. Pînă şi după ritual, acestea trebuie să păstreze tăcerea pînă dimineaţa.

2
3
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?