Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3993

Parlamentul României va examina un proiect de lege privind acordarea unui statut special cetățenilor Republicii Moldova

21 noi. 2013,, 17:11   Societate
4506 1
Foto: moldovenii.md
Un proiect de lege cu privire la acordarea unui statut special cetățenilor Republicii Moldova a fost înregistrat în Parlamentul României, scrie kommersant.md.

Documentul prevede simplificarea procedurilor de eliberare a vizelor româneşti cetățenilor Republicii Moldova și de acordare a cetățeniei române. Printre prevederile legii se numără: eliberarea cetățenilor Republicii Moldova a permiselor speciale de muncă pe teritoriul României de pînă la șase luni, oferirea unui număr semnificativ de burse pentru studenții din Republica Moldova, precum și achitarea alocaţiilor veteranilor Armatei Române, care au participat la cel de-al Doilea Război Mondial sau la conflictul armat de pe Nistru din anul 1992.

Parlamentarii români menţionează că această inițiativă va apropia şi mai mult Republica Moldova și România, contribuind la "procesul de unificare al statelor româneşti".

Potrivit politologului și istoricului Serghei Nazaria, țara noastră va trebui să se confrunte nu atît cu consecinţele adoptării unui astfel de proiect de lege, cît cu propria lipsă de competitivitate. "Desigur, România urmărește, în primul rînd, propriul scop, acesta fiind unul clar ‒ unirea Republicii Moldova cu România. Însă nu atît în acest fapt văd eu pericolul, cît în lipsa competitivităţii noastre proprii. Trebuie să cream aici condiții pentru cetățenii noștri, astfel încît ei să se simtă bine, și atunci ei nu vor fi nevoiţi să fugă nicăieri, chiar dacă li se vor acorda statute speciale în altă țară. Acestea sînt, întîi de toate, problemele noastre interne", a menţionat Nazaria.

În sprijinul acestei inițiative au fost colectate circa 117 de mii de semnături din întreaga Românie. Mai întîi proiectul de lege trebuie să fie aprobat de către Camera Deputaților, după care urmează să fie trimis spre examinare senatului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?