Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Filat către UE: Chiar dacă voi nu ne vreţi şi nu ne iubiţi, noi vă iubim şi vă vrem

3 noi. 2013,, 12:36   Politică
10392 24
Foto: dorin.recean.facebook.com
UPDATE 12:50 Ulterior, cei prezenţi în PMAN au aprobat o declaraţie pro-europeană în care se menționează că cetăţenii susţin parcursul european al R. Moldova şi pledează pentru condiţii civilizate de trai. De asemenea, în document este scris că cetăţenii se angajează se face tot ce le stă în puteri pentru a atinge obiectivele de dezvoltare a R. Moldova. După aprobarea declaraţiei, în PMAN a răsunat imnul Uniunii Europene.

Imediat după finalizarea discursurilor în centrul capitalei a început un concert, unde vor evolua mai mulţi interpreţi autohtoni.

UPDATE 12:34 Cuvîntare a avut şi liderul PLDM, Vladimir Filat, care a declarat că a venit în PMAN pentru a spune “Da, R. Moldova este stat european. Să spunem că merge pe calea cea dreaptă. Azi sîntem liberi să alegem. Cred că concetăţenii mei au ales binele, au ales un viitor frumos, un viitor sigur pentru copii noştri, pentru ţara noastră. Am spus de nenumărate ori că noi sîntem europeni, urmează să ne regăsim în acest spaţiu valoric pentru ca cetaţenii să beneficieze din plin de drepturi, libertăţi şi de bunăstare. Fac un apel către UE: Chiar dacă voi nu ne vreţi, voi nu ne iubiţi, noi vă vrem şi noi vă iubim.”

UPDATE 12.06După ce pe scenă au ţinut cuvîntări mai multe persoane, printre care scriitori, profesori, a ţin un discurs şi preşedintele grupului liberalilor reformatori, Ion Hadârcă. Acesta a spus că: A fi europeni nu este un singur atribut geografic, dar este chiar viitorul nostru. Alegerea noastră nu poate fi stopată nici de toboşari, nici de cîrcotaşi nici de embargouri. Odată pentru totdeauna am ales să fim europeni pentru a scăpa de toate aceste, şi de frig, şi de deportări, şi de comunism. Azi zeci de mii de cetăţeni au venit să rostească într-un glas: Noi sîntem Europa”.

UPDATE 11:37 Ulterior, în scenă a urcat liderul PDM Marian Lupu care a spus: “După 20 de ani, Moldova şi-a cîştigat dreptul de a fi mai aproape de UE. Faptul că sîntem aici înseamnă că Moldova este în Europa. La summitul de la Vilnius, Moldovei i se va recunoaşte un merit. Meritul este acela că ţara şi-a îndeplinit toate acţiunile, iar mîna întinsă va fi parafarea Acordului de Asociere cu UE. Este timpul să spunem: “Da, Moldova poate. Este timpul să spunem: ”Da, vom reuşi”. Integrarea Europeană nu înseamnă izolarea Moldovei de restul lumii.Ţara noastră va fi o punte şi mai puternică între Est şi Vest. Istoria Moldovei se scrie azi. Ea se scrie aici, în această piaţă, iar generaţiile viitoare ne vor fi recunoscătoare pentru decizia de azi”.

UPDATE 11:26 Prima persoană care a ţinut un discurs a fost şeful statului Nicolae Timofti, care a declarat că a venit la eveniment în calitate de cetăţean simplu. Potrivit lui, cînd este vorba de destinul ţării nu contează funcţia de care o deţii.

“De-a lungul ultimilor 25 de ani ne-am adunat în PMAN în momentele de răscruce. Aici ne-am exprimat dorinţa de a fi liberi şi construi viitorul. Aici am obţinut schimbarea limbii. Chiar dacă nu sîntem mulţumiţi cu ce avem, trebuie să credem în şansa noastră. Integrarea europeană este o şansă pentru a ne reface economia şi pentru a clădi o societate care să aibă mai multe şanse” a spus şeful statului.

UPDATE 11.15 După ce în scenă au urcat reprezentanţi din mai multe raioane, în scensă a urcat şi cunoscuta interpretă Valentina Naforniţă a intonat imnul de stat al R. Moldova.


Mii de persoane s-au adunat astăzi în Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde este organizată manifestaţia în susţinerea parcursului european al Republicii Moldova. Majoritatea celor prezenţi sînt cu drapele în mîini, atît al Republicii Moldova, cît şi cel al Uniunii Europene. În acelaşi timp, de pe scena din PMAN, special amenajată, vor ţine cuvîntări toţi liderii CPE, dar şi preşedintele ţării Nicolae Timofti, care anterior a declarat că nu a fost invitat la eveniment.

Evenimentul a fost organizat de Coaliţia Pro-Europeană, iar potrivit organizatorilor, aceasta “este o acţiune în susţinerea viitorului R. Moldova, a progresului, a modernizării ţării”.

În timp ce membrii Coaliţiei au chemat cetăţenii în Piaţa Marii Adunări Naţionale, deputaţii din opoziţie au chemat la boicot. Comuniştii susţin că cetăţenii au fost impuşi să vină în Chişinău pe 3 noiembrie, iar în acest sens, chiar a fost întocmită o listă cu persoanele care vor fi prezente şi care nu vor fi prezente.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?