Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3994

Adevarul: Cine este Vlad Plahotniuc? Un extraterestru sau Abramovici de Moldova

30 oct. 2013,, 12:00   Politică
22843 10
Foto: adevarul.ro
Milionar controversat, raider, proprietar de banci, mogul de presă, oligarh, păpușar sînt doar cîteva dintre etichetele acordate lui Vlad Plahotniuc in ultimii ani, scrie Adevarul.md.

Se zice ca ar fi unul dintre cei mai bogați oameni din Republica Moldova, iar despre averea lui circula multe legende, inclusiv ca aceasta s-ar situa între 300 de milioane si un miliard de dolari. O estimare in stilul Forbes nu a fost insa efectuata niciodata.

Primul milion

Din datele deschise aflam ca la mijlocul anilor 90 ai secolului trecut a intrat in afacerile cu exportul de vinuri in Rusia. „Primii bani (pe atunci seriosi) i-am castigat colectand cu o echipa de baieti struguri, prelucrandu-i si apoi exportand vinul in Federatia Rusa“, sustine politicianul intr-un interviu pentru revista „Vip Magazin“. In CV-ul de pe site-ul Parlamentului, fostul deputat mentioneaza doar ca in anii 1993-1998 a avut „diverse activitati in domeniul marketing si publicitate“. Potrivit unor surse neoficiale, ar fi fost implicat si in servicii de turism, care se rezumau la trimiterea fetelor din Republica Moldova sa lucreze peste hotare in calitate de dansatoare.

Aceleasi surse spun ca in anii 1998-2001 ar fi fost „coordonator“ al firmelor ce se ocupau cu distributia si comercializarea tigarilor de la intreprinderea Tutun-CTC, pe atunci una dintre cele mai profitabile afaceri. O confirmare a legaturilor cu „businessul“ cu tigari este si faptul ca ulterior directorii pe finante si economie de la Tutun-CTC au migrat in aceleasi functii la Petrom Moldova si apoi la Victoriabank.

„Primii bani (pe atunci seriosi) i-am castigat colectand cu o echipa de baieti struguri, prelucrandu-i si apoi exportand vinul in Federatia Rusa“, sustine Vlad Plahotniuc.

Anul 2001 poate fi considerat unul de cotitura pentru Plahotniuc. El ajunge directorul general al Petrom Moldova, subsidiara din tara noastra a celei mai mari companii romanesti. A stat la cîrma acestei companii aproape noua ani, transformand-o in unul dintre liderii pietii. Nu si fara beneficii pentru el. In decembrie 2003, prin intermediul firmei Victoria Invest Ltd, Vlad Plahotniuc obtine controlul asupra 35% din actiunile Petrom Moldova, pe care le va vinde la finele anului 2008 contra sumei de 24 de milioane de euro.

Partener cu Topa si Voronin

In anii 2004-2007 devine partener neoficial cu Viorel si Victor Topa, cu ajutorul carora preia controlul asupra mai multor business-uri precum Victoriabank, postul Prime TV, dar si dezvolta afaceri in domeniul hotelier, aviatie, imobiliare, asigurari etc. Totodata, are afaceri si cu Oleg Voronin, feciorul presedintelui tarii de atunci.

In primavara anului 2008, ajunsese deja sa fie poreclit in cercurile politice si de afaceri „Abramovici de Moldova“, iar dupa demisia lui Vasile Tarlev a fost la un pas de a ajunge premier.

„Candidatura lui Plahotniuc a fost examinata nu doar pentru ca era in relatii foarte bune cu presedintele Vladimir Voronin, dar si pentru calitatile deosebite de manager si, nu in ultimul rînd, pentru ca este bogat si, respectiv, nu ar putea fi corupt“, titra, in aprilie 2008, ziarul „Moldavskie Vedomosti“.

Acelaşi ziar publica la începutul anului 2009 şi prima fotografie cu Plahotniuc.

Intrarea în politică

Înanul 2009, se implică mai activ în politică, chiardacă nu ajunge nici pe o listă electorală. Prima apariţie publică, bine regizată are loc în iunie 2010, la un post de televiziune ce-i aparţine. În acelaşi an, publicaţia economică „Delo“ din Ucraina i-a estimat averea la 300 de milioane de dolari, el fiind declarat al doilea cel mai bogat om de afaceri din Republica Moldova, după Anatol Stati. Tot în 2010, creează fundaţia Edelweis şi Asociaţia Oamenilor de Afaceri din Moldova. În ajunul alegerilor parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010, apare pe listele PD şi, cu această ocazie, îşi declară în premieră averea. „Era“ mai sărac decît unii colegi de partid. În anii 2008-2009 Plahotniuc a avut un venit de doar 4,3 milioane de lei, deţinea trei automobile Mercedes, un apartament de 463,5 metri pătraţi în Chişinău şi nicio acţiune la bănci, televiziuni, hotele etc.

Omul cu dublă identitate

În ianuarie 2011, „Adevărul“, dezvăluia că Plahotniuc, deja instalat în funcţia prim-vicepreşedinte al Parlamentului, are dublă identitate - Plahotniuc în Moldova şi Ulinici în Romînia. Milionarul a explicat că şi-a schimbat numele lui în actele din Romînia, pentru a-şi feri copii de „prejudecăţi“. Plahotniuc afirmă că societeatea romînească ar fi reticientă faţă de numele provenite din slavonă. Mai în glumă mai în serios, el susţinea că ar fi „extraterestru“. Anii 2011-2013 au fost marcaţi şi de rivalitatea dintre el şi ex-premierul Vlad Filat, care l-a numit „păpuşar“ şi chiar a promis o campanie contra atacurilor de tip raider, la care şi-ar fi adus contribuţia şi Plahotniuc. Totodată, se află într-un veritabil război cu oamenii de afaceri Viorel şi Victor Ţopa, care îl acuză de preluarea afacerilor şi de faptul că ar controla justiţia. Între timp, cea mai mare parte a afacerilor (Victoriabank, Prime TV, Asito, Codru etc), despre care se spune că i-ar aparţine lui Plahotniuc, au fost trecute prin diverse firme, astfel încît acum este dificil să spui că le-ar controla sau nu.

Monitorizat de Interpol

În 2012 au apărut informaţii că ar fi fost monitorizat de Interpol, pentru presupuse activităţi de „asociere la grupuri criminale, crimă organizată şi spălare de bani“. După criza politică din primăvară şi după ce a rămas doar simplu deputat, a avut mai puţine aparţii publice. Rămîne însă unul dintre cei mai influenţi oameni de afaceri şi politicieni din ţară, iar despre influenţa sa vorbeşte faptul că multe structuri şi întreprinderi ale statului sunt administrate de persoane apropiate de el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?