X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3992

CNP atenționează Guvernul: Minorii cumpără pe un capăt țigări și alcool (VIDEO)

28 oct. 2013,, 15:49   Societate
3693 0
Foto: noi.md
Alcoolul și țigările sînt procurate de către minori fără prea mari probleme. Un experiment realizat de cîțiva adolescenți din municipiul Chișinău, în parteneriat cu Consiliul Național de Participare arată clar că în mare parte vînzătorii nu acordă atenție vîrstei celor care procură produsele respective. Informația a fost făcută publică astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, la 75 de zile de la tragicul accident de pe șoseaua Muncești în care și-au pierdut viața opt tineri, transmite NOI.md.

Astfel, tinerii cu vîrste de 15 și 16 ani au filmat cu o cameră ascunsă în mai multe magazine pentru a dovedi autorităților că tragediile se întîmplă fiindcă nu există prevederi legislative adecvate, iar cele care există sînt încălcate. Aceștia au reușit să procure alcool începînd cu bere și pînă la vodcă.

”Au fost doar doi vînzători care mi-au argumentat că n-am 18 ani și legislația în vigoare îmi interzice să procur asemenea produse. Majoritatea însă mi-au vîndut, fiind conștienți de faptul că am 16 ani. Mulți chiar au început să facă și glume pe seama asta. În Moldova avem legi bune, dar ele nu sînt respectate de oameni”, a menționat unul dintre tinerii participanți la experiment.

Majoritatea produselor de tutungerie și alcool au fost procurate din marketuri. ”Copiii au fost refuzați de către persoane care lucrează în gherete și nu de vînzătorii ce activează în marele rețele de magazine alimentare. De ce marketurile nu-și cunosc responsabilitățile? Ce se întîmplă la MAI? Avem o mare problemă cu legislația. În orice moment acea tragedie de la Floreni se poate repeta”, a precizat vicepreședintele CNP, Antonița Fonari.

Statistica arată că fiecare al treilea minor de la 13 la 15 ani este fumător. De asemenea, în ultimii ani numărul femeilor fumătoare s-a majorat cu 1%, la Chișinău, fiind înregistrate 18% de femei fumătoare.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?