Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

În Moldova se desfăşoară campania de donare voluntară de sînge în rîndurile tineretului

16 oct. 2013,, 10:40   Societate
3194 0
Foto: pic.1in.am
Campania de donare voluntară de sînge în rîndurile tineretului "Donează sînge! Salvează vieţi!" va începe joi, 17 octombrie. Campania este organizată de către Ministerul Sănătăţii şi de către Centrul Naţional de Transfuzie a Sîngelui şi Uniunea Naţională a Studenţilor şi Tineretului din Republica Moldova.

Surse din cadrul Centrului Naţional de Transfuzie a Sîngelui au comunicat pentru "Infotag" că campania se va desfăşura în incinta centrului comercial Atrium, tot acolo va fi amplasat un punct de colectare a sîngelui. Organizatorii invită toţi doritorii, în special tinerii.

Scopul evenimentului este de a îndemna tineretul să doneze voluntar sînge, contribuind astfel la dăruirea de viaţă printr-un act de înalt spirit civic. Campania este organizată în contextul realizării Planului de acţiuni în cadrul Programului naţional "Securitatea transfuzională, autoasigurarea ţării cu produse sanguine pentru anii 2012-2016".

Directorul Centrului naţional de transfuzie a sîngelui, Doina Banari, a comunicat pentru corespondentul "Infotag" că potrivit statisticii, circa 50% din donatori sînt voluntari, restul sînt rudele sau apropiaţii pacienţilor.

"Zilnic, în jur de 100 de persoane din toată republica necesită transfuzie de sînge şi, de regulă, sînt ajutate de rude. Tindem spre faptul ca numărul donatorilor voluntari să crească", a spus ea.

Potrivit ei, în 2012 la campanie au participat în jur de 470 de voluntari. Atunci însă punctele de colectare au fost amplasate în incinta a cîtorva universităţi din Moldova.

În cadrul campaniei, fiecare donator de sînge va beneficia de garanţii sociale, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, iar Uniunea Naţională a Studenţilor şi Tineretului va organiza diverse surprize.

Anual donează sînge circa 80 de mii de voluntari, dintre care doar 17 mii sînt tineri. În fiecare an circa 150 de mii de bolnavi necesită transfuzii de sînge.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?