Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Şase companii internaţionale vor să reabiliteze trei sisteme de irigare de pe rîul Prut

1 oct. 2013,, 13:41   Economie
4889 0
Фото: adrsud.md
Şase companii din România, Azerbaidjan, Germania, Rusia, Franţa şi Portugalia doresc să reabiliteze sistemele de irigare în localităţile Blindeşti (raionul Ungheni), Grozeşti (raionul Nisporeni) şi Leova Sud (raionul Leova), de pe rîul Prut.

Potrivit enunţului lansat de Fondul "Provocările Mileniului Moldova" (FPM Moldova), ofertele tehnice şi cele financiare pentru reabilitarea celor trei sisteme de irigare de pe rîul Prut, variază între $18 şi $48 mil., în funcţie de sistemele propuse.

După recepţionarea ofertelor, un grup de experţi internaţionali va evalua propunerile prezentate de companii şi va selecta oferta cea mai bună din punct de vedere tehnic şi financiar. Se va lua în considerare experienţa companiei în efectuarea lucrărilor similare, cifra de afaceri, echipamentul disponibil şi personalul implicat.

După cum am relatat anterior, proiectul prevede înlocuirea echipamentului electromecanic cu echipament modern, dotarea cu echipamente electronice de control al regimului de lucru al pompelor, substituirea reţelei de distribuţie a apei cu ţevi din polietilenă de densitate înaltă, înlocuirea hidranţilor, reconstrucţia clădirilor staţiilor de pompare.

Sistemele de irigare de pe Prut au fost date în exploatare acum 30-40 de ani şi sînt parţial funcţionale: conductele din azbociment necesită substituire, majoritatea ţevilor de distribuire a apei sînt defectate, hidranţii şi vanele de aerisire lipsesc, pompele sînt deteriorate şi necesită înlocuire, iar clădirile sînt distruse.

În aria celor trei sisteme de irigare de pe rîul Prut activează peste 1300 de producători agricoli. Restaurarea reţelelor va permite extinderea suprafeţei irigate pînă la 2667 de ha de teren agricol şi vor oferi posibilitatea de a efectua investiţii private pentru extinderea pînă la circa 1300 de ha.

Anterior, FPM Moldova a mai lansat un concurs pentru reabilitarea altor patru sisteme de irigare de pe rîul Nistru (Jora de Jos, Coşniţa, Puhăceni, Roşcani), iar propunerile pentru reabilitarea acestor sisteme sînt în proces de evaluare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?