X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Distincţii pentru militarii moldoveni participanţi la misiunea din Irak

9 sep. 2013,, 11:30   Societate
5367 0
Foto: observator.md
Vineri, la Chişinău, a avut loc ceremonia de decorare a participanţilor la prima misiune de pacificare a militarilor moldoveni în Irak.

Potrivit Agenţiei "Infotag", cu trimitere la serviciul de presă al Ministerului Apărării, ceremonia a fost dedicată împlinirii a 10 ani de la detaşarea primului contingent al Republicii Moldova în operaţiunea post-conflict de restabilire a Irakului.

Ministrul apărării, Vitalie Marinuţa, a remarcat că din primul contingent au făcut parte 42 de militari – 36 de infanterişti, cinci genişti şi un ofiţer. În total, în 2003, Moldova a trimis în Irak şase misiuni, iar geniştii moldoveni au dezamorsat 400 de mii de dispozitive explozive. Toţi participanţii la misiunea de pacificare, care a fost finanţată de SUA, au fost decoraţi şi remuneraţi. Pe parcursul a cinci anii de zile, Moldova a trimis în Irak şase contingente de militari din care au făcut parte 106 persoane – una a fost rănită.

Comandantul primului contingent militar în Irak, colonelul Anatolie Nosatîi a menţionat că, participînd la operaţiunile de pacificare, "Moldova a demonstrat comunităţii internaţionale că armata sa este capabilă să participe la operaţiuni internaţionale, contribuind la menţinerea păcii în toată lumea".

"Noi am arborat tricolorul Republicii Moldova în Irak alături de alte 62 de drapele ale statelor membre ale coaliţiei", a comunicat el.

Ambasadorul SUA, William Moser, a mulţumit militarilor moldoveni participaţi la operaţiunea "Iraqi freedom" pentru modul impecabil în care şi-au îndeplinit misiunile.

"Detaşarea personalului, pe o perioadă de peste şase ani, necesită o mobilizare extraordinară de resurse care, cred, demonstrează măreţia poporului şi a armatei ţării dumneavoastră. SUA salută angajamentul continuu al Republicii Moldova la operaţiuni internaţionale de stabilizare şi menţinere a păcii", a spus William Moser.

Decizia de participare la operaţiunea post-conflict în Irak a fost adoptată de parlament la iniţiativa preşedintelui Republicii Moldova de atunci, Vladimir Voronin. Cu toate acestea, după ce au trecut în opoziţie, comuniştii au criticat dur actuala putere, care a discutat despre posibilităţile participării militarilor moldoveni la operaţiunile post-conflict din Afganistan. Inclusiv din această cauză, chestiunea nu a fost înaintată parlamentului spre examinare.

Recent, viceprim-ministrul Federaţiei Ruse, Dmitri Rogozin, a declarat, la Chişinău, că "statutul de membru al UE presupune aderarea obligatorie la blocul NATO".

"Aşa s-a întâmplat întotdeauna. Pentru a adera la UE, trebuie mai întîi să intri în NATO pentru a furniza carne de tun în zonele de conflict, numărul cărora este din ce în ce mai mare. Occidentul se comportă cu lumea islamică ca şi maimuţa cu o grenadă. Iar acest lucru va avea odată efect de bumerang. Nu aş dori ca soldaţii moldoveni să fie trimişi în aceste războaie ca să revină în sicrie de zinc, aşa cum vin în Georgia din Afganistan", a spus vicepremierul Federaţiei Ruse.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?