X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Noi tensiuni în jurul podului de la Gura Bîcului

24 feb. 2018,, 16:11   Societate
2900 0

La doar cîteva luni de la redeschiderea podului între satele Gura Bîcului şi Bîcioc apar noi tensiuni. Tiraspolul intenţionează să constuiască acolo un aşa numit terminal vamal internaţional.


Delegaţia Chişinăului la Comisia Unificată de Control îşi exprimă îngrijorarea şi îndeamnă administraţia regiunii să renunţe la aceste acţiuni. Pentru construcţia aşa-zisului terminal vamal, autoritățile din regiune au decis să înstrăineze terenurile de la unii locuitori din satul Bîcioc.

Potrivit intenţiei administraţiei de la Tiraspol, va fi construită clădirea administrativă, piste pentru aşa-numitul control vamal, dar şi ghişee pentru personal. Astfel, va fi mărit considerabil numărul de angajaţi ai structurilor de forţă din regiunea nerecunoscută. Acest fapt ar putea tensiona situaţia în această zonă.

Autorităţile de la Chişinău consideră că decizia Tiraspolului încalcă înţelegerile anterioare.

"Aceste acţiuni încă o dată confirmă că autorităţile transnistrene, mai cu seamă cei de la Comisia Unificată de Control nu îşi onorează obligaţiunile pentru a contribui pozitiv la liberă circulaţia persoanelor, mărfurilor şi serviciilor, de sigur, acest lucru va afecta populaţia pentru liberă circulaţie", a spus Eduard Bumbac, membru al delegaţiei Chişinăului la CUC.

Locuitorii satelor din zona de securitate se împotrivesc intenţiei Tiraspolului de a constui încă un aşa-zis punct vamal.

"Costrucţia acestui punct vamal, cred că va tensiona chiar şi relaţiile care sînt deja stabilite, pentru că este neplăcut cînd mergi undeva şi te controlează, mai ales dublu", a zis un locuitor.

"Noi des la Bender plecăm. Ne vine tare greu, fiindcă de cîte ori trecem, avem probleme, ne controlează. N-ar fi de dorit să fie atîtea vămi", a spus un locatar.

Şi agenţii economici care duc marfa pe malul stîng al Nistrului consideră că amplasarea unei noi aşa-zise vămi la linia administrativă le va crea mai multe impedimente.

"Noi ne ocupăm aici, la Gura Bîcului şi cu agricultură, sîntem nevoiţi cîteodată să aducem marfa şi la Bender. Eu m-am păţit că m-au oprit şi m-au spus: "Mă scuzaţi, dar producţia voastră moldovenească nu trebuie". Şi m-au întors acasă. La mine acasă să-mi spui aşa cuvinte, nu e plăcut."

În prezent în preajma podului Gura Bîcului-Bîcioc se află un punct de control intern unde activează cinci reprezentanţi ai structurilor regiunii nerecunoscute. Podul a fost redeschis pentru transport în noiembrie 2017, după o pauză de 25 de ani. Pe acolo pot trece doar vehicule care au pînă la 10 tone.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?