X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Mass-media germană: Transnistria este prea de neînțeles pentru a fi recunoscută

4 ian. 2018,, 13:32   Politică
7818 6

Transnistria, deja de 27 de ani, tinde să devină un stat independent, însă lumea nu se grăbește să o recunoască, scrie Die Welt.

Potrivit unui jurnalist german, care s-a întîlnit cu președintele Krasnoselski, acest lucru este binevenit, deoarece Occidentul încă nu înțelege sistemul de valori al Transnistriei și dorința ei de a se apropia de Rusia.

Autorul articolului, Nikolaus Dol, s-a întîlnit cu președintele republicii nerecunoscute, Vadim Krasnoselski, pe teritoriul lui. În ciuda prezenței unui interpret, ei așa și nu s-au putut înțelege. Pentru jurnalistul german a rămas un mister motivul pentru care această bucată de pămînt, cu o lungime de 200 km și – pe alocuri – cu o lățime mai mică de 10 km, s-a întors cu spatele la Moldova și caută apropierea de Rusia.

„Se consideră Transnistria a fi o enclavă separată de Ucraina sau dorește să devină una dintre acele «antreuri moarte ale Moscovei», cum ar fi nordul Prusiei de Est?”

„Este ca și la voi: cei din Germania de Vest cu cei din Germania de Est sînt o națiune. Și noi cu Rusia sîntem aceeași națiune”, a declarat Vadim Krasnoselski în interviul acordat autorului articolului. Noi ne considerăm atractivi, să spunem așa. Moldova nu este atractivă.”


În același timp, după cum a observat corespondentul german, președintele Transnistriei, la rîndul său, nu-i înțelege pe nemți. De exemplu, ceea ce au împotriva lui Donald Trump. Da, el e ciudat. Dar a fost ales de majoritatea americanilor, aceasta și este esența democrației. „Și toți președinții sînt puțin ciudați”, a remarcat Krasnoselski.

De asemenea, președintele autoproclamatei republici a dorit să afle ce au oaspeții săi împotriva lui Putin și a Rusiei. O oarecare Crimee – e ridicol, a remarcat politicianul. „Relațiile dintre noi și Occident sînt rele. Dar cînd a fost așa, în cele din urmă totul s-a încheiat cu război”, a subliniat Krasnoselski, menționînd că trebuie să încercăm să ne înțelegem reciproc, să ne ținem mai uniți.

„Din punct de vedere istoric și genetic, germanii și rușii sînt foarte apropiați. În Germania există o mulțime de ADN-uri slave, uitați-vă la această abundență de nume rusești”, a spus liderul transnistrean.

După cum concluzionează autorul, el și președintele Transnistriei nu s-au putut înțelege unul pe altul, în schimb, pentru corespondentul Die Welt a devenit clar că el se afla într-o țară cu o altfel de cultură și complet alte valori. Și faptul că nimeni nu recunoaște Transnistria ca stat independent este binevenit.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?