Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Leancă susține că a luat în calcul posibilitatea demisiei

28 dec. 2017,, 10:20   Politică
3917 7

Fostul premier Iurie Leancă susține că nu a avut altă soluție în noiembrie 2014 decît să acorde garanțiile de stat pentru băncile falimentare, decizie pentru care recunoaște că este blamat pînă în prezent, notează NOI.md.

La trei ani de la adoptarea acelei decizii, Leancă susține că nu regretă nimic, întrucît aceasta era unica modalitate de a salva sistemul bancar din Moldova.

„Nu vreau să mă justific, fiindcă nu am făcut nimic greșit și nu a fost o decizie incorectă. Eu sper că, cu timpul, lumea va înțelege și va spune că Leancă și-a asumat acest lucru cu echipa, pentru că a fost o decizie colectivă, o decizie curajoasă. Îmi dădeam bine seama că, dacă iau această decizie, voi fi ulterior blamat, dar ce s-ar fi întîmplat dacă nu o luam, la solicitarea BNM și se prăbușea Banca de Economii și trăgea după sine și sistemul bancar per ansamblu și economia țării? Asta ar fi fost mult mai rău și mult mai urît. Acum, cel puțin, îmi permit luxul să mă plimb de unul singur pe străzile din Chișinău, și nu am fost admonestat de cineva”, a menționat Leancă în cadrul emisiunii Important de la postul N4.

În opinia lui, furtul din sistemul bancar putea fi prevenit dacă deputații adoptau în timp util modificările necesare în legislație pentru a nu permite asemenea escrocherii. Potrivit lui, reglementările propuse înainte de producerea fărădelegilor nu au fost susținute de parlamentari.

Întrebat dacă ar fi schimbat ceva în abordarea sa, fostul premier susține că unicul scenariu pe care l-ar fi putut urma în 2014 era să-și dea demisia.


„Tot ce puteam schimba în 2014, primăvară, a fost să-mi dau demisia. Asta m-ar fi ajutat doar pe mine să scap de critici, dar nu salva nicidecum sistemul bancar. Efectele puteau fi altele - să nu obținem regimul liberalizat de vize, să nu semnăm Acordul de asociere cu UE, o nouă criză politică de durată. Istoria nu se mai judecă…”, a conchis Leancă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?